Най-големите индийски телекомуникационни компании, ръководени от конкуриращите се милиардери Мукеш Амбани и Сунил Бхарти Митал, се готвят да пуснат сателитни интернет услуги в опит да спрат амбициите на Илон Мъск да създаде Starlink в страната.

Според четирима запознати източници, съвместното предприятие на Bharti Airtel с Eutelsat OneWeb, англо-френската група за сателитни комуникации, може да започне да функционира още през юни, а JioSpaceFiber на Амбани се очаква да го последва по-късно тази година, пише Financial Times.

SpaceX на Мъск, собственик на Starlink, се опитва да навлезе в Индия от повече от три години, но не е получила регулаторни одобрения и през 2021 г. дори беше разкритикувана от местните власти, че е регистрирала клиенти, без да има съответните лицензи.

По време на посещението на премиера Нарендра Моди в САЩ миналата година Мъск лично му заяви, че има желание да въведе Starlink с цел обслужване на изолирани региони с малко или никакъв високоскоростен интернет.

Компанията на Митал обаче е поела ранно лидерство в индийската надпревара за интернет пространство. За разлика от своите конкуренти тя е получила всички одобрения и може да стартира незабавно, след като новото правителство разпредели сателитния спектър след националните избори.

Моди ще управлява в коалиционен съюз, след като неговата партия „Бхаратия Джаната“ загуби абсолютното си мнозинство.

„След като веднъж получат връзка, хората не са склонни да сменят доставчиците си“, казва Сантош Тивари, партньор в консултантската компания EY Parthenon, базирана в Бенгалуру. По нейни данни, пазарът на сателитен интернет в Индия е с потенциални приходи от 1 млрд. долара.

„Фокусът ще бъде върху интернет между предприятията - оттам ще дойдат повечето пари. Интернетът на дребно в тези области вероятно ще отнеме повече време“, допълва той.

Bharti Airtel води разговори за предоставяне на интернет на индийската армия и военноморските сили в отдалечени райони без конвенционални широколентови услуги, казва един от източниците на компанията, като добавя, че тя има „предимство в сравнение с конкуренцията“.

Reliance Industries на Амбани, която притежава най-голямата телекомуникационна мрежа в Индия с малко повече от половината от 924 млн. безжични и кабелни широколентови абонати, все още очаква разрешение от националния регулатор на космическата индустрия IN-SPACe.

Пълното въвеждане на JioSpaceFiber, съвместното предприятие на Reliance с люксембургския доставчик на сателитни мрежи SES, може да бъде очертано на годишната среща на конгломерата. Тя обикновено се провежда през август, когато е известно, че Амбани прави важни публични съобщения.

Продуктът ще служи като „нишово“ предложение за малкия бизнес, като основен фокус остава разширяването на широколентовия достъп до интернет в страната с население 1,4 млрд. души.

Въпреки това, дори ако Амбани и Митал получат одобрения преди Мъск, едва ли някога ще могат да се конкурират с мрежата на Starlink от над 6000 сателита в ниска орбита и с почти монопола на SpaceX върху ракетите за многократна употреба, като тази година се очакват повече от 100 изстрелвания.

Starlink е добре утвърдена и „може да започне бързо“ в Индия, казва ръководител на отрасъла.

Местните медии в Индия съобщиха през април, че доставчикът е получил предварителни одобрения от министерството на телекомуникациите преди дългоочакваното пътуване на Мъск в Ню Делхи, когато се очакваше той да обяви създаването на завод на Tesla.

Но милиардерът отмени посещението в последния момент и замина за съседния конкурентен Китай. Оттогава не е имало други актуализации относно одобренията на Starlink или фабриката на Tesla.

Bharti Airtel, Reliance и SpaceX, както и индийският космически регулатор и Министерството на телекомуникациите, не отговориха на запитванията за коментар от Financial Times.