Незадоволителните резултати на индийския премиер Нарендра Моди след изборите предизвикаха трус сред чуждестранните инвеститори в страната.

В момента те провеждат трескави разговори, опитвайки се да разберат какво ще е въздействието върху индийската икономика и инвестиционния пейзаж, след като Моди не успя да осигури супермнозинство за своята партия, пише CNBC.

"Индийските гласоподаватели са страхотни учители. Те със сигурност изненадаха политиците, екзитполовете и пазарните наблюдатели", заяви в кореспонденция до клиентите си Венугопал Гаре, управляващ директор в AB Bernstein.

През последните години главните изпълнителни директори на водещи компании в САЩ инвестираха време и солидни финанси в изграждане на взаимоотношения с Моди, като насочиха вниманието към индийския пазар.

GE, Aerospace, Apple, Starbucks и Nvidia са сред компаниите, които сключиха важни сделки за разширяване, производство и продажба на продуктите си в страната. „Тъй като Китай забавя темпото си, Индия е дестинация за американските технологични джуджета“, заяви за CNBC Прамит Чаудури, ръководител на практиката на Eurasia в Южна Азия.

В понеделник индийският пазар на акции се разпродаде след изненадващите резултати от изборите, като отбеляза най-големия спад от 2021 г. насам.

Резултатът е „ясно изразен негативен фактор, който вероятно ще създаде затруднения на пазара в краткосрочен план“, коментира Рахул Шарма, портфолио мениджър за развиващите се пазари в Shafer Cullen, инвестиционна компания с активи на стойност 6 млрд. долара. Въпреки това Шарма все още е дългосрочно бичи настоен за Индия, като се позовава на силния демографски профил на страната.

„Не забравяйте за огромния потенциал на страната с доход на глава от населението, който все още е на толкова ниско ниво, и огромните предимства като голямата, млада и сравнително образована работна сила“, допълва той.

Икономическата програма на Моди

Неуспехът на Моди да осигури свръхмнозинство за своята партия повдига и въпроси за по-широката икономическа програма на правителството му. По-конкретно, дали обещаните реформи ще бъдат приети по бърз начин, както Моди обещаваше да направи по време на предизборната си кампания.

„Коалиционните правителства винаги се сблъскват с проблеми, особено когато разработват икономически планове“, пише екипът на Asia Society за Индия. „Повечето икономически реформи ще изискват от индийския лидер да убеждава, преговаря, да работи с партиите от другата страна, което може да удължи сроковете за осъществяване на нещата“, заяви бивш правителствен служител пред CNBC, на когото беше предоставена анонимност, за да обсъди частни разговори.

Въпросът е дали Моди може да премине от управление като лидер на свръхмнозинство към такова като създател на консенсус. Неговата цел е да превърне Индия в третата по големина икономика в света до 2027 г. В момента тя е пета и отбеляза ръст от 8,2% през фискалната година, която приключи през март.

Но впечатляващият БВП на Индия за миналата година крие високо ниво на безработица, което поставя в заплаха перспективите за кариера на по-младите работници и кара милиони да напуснат градовете и да се върнат в селските райони.

„Ситуацията с безработицата в страната със сигурност допринесе за по-тежките избори“, каза Чаудури от Eurasia. „Липсата на работни места е най-голямото притеснение на избирателите, тъй като възстановяването на пазара на труда все още не е широкообхватно“, пишат анализаторите на TS Lombard.

Сега един от трудовите закони, които правителството на Моди възнамеряваше да реформира, може да не бъде приложен, тъй като партията му вече не разполага с абсолютно мнозинство в парламента. Предложените реформи щяха да опростят законите за наемане и освобождаване на работници, и да премахнат други пречки пред по-гъвкавия пазар на труда.

Според други анализатори ключовите реформи, свързани със селското стопанство и придобиването на земя, също могат да отнемат повече време, отколкото се очакваше. Инфраструктурните проекти би трябвало да продължат, но подобно на други сектори, с по-бавни темпове.

Американските инвестиции

В краткосрочен план новата динамика на управлението в индийския парламент може да наложи пренастройване на корпоративните очаквания в САЩ. Някои реформи може да отнемат повече време при коалиционно правителство.

Според експерти, американските компании все още разглеждат Индия като централна част от дългосрочните стратегии за диверсификация на производството и веригите за доставки, които да надхвърлят зависимостта от Китай.

„Не мисля, че резултатите ще повлияят на експанзията на американските компании в Индия“, казва Рагурам Раджан, бивш управител на банковия резерв в страната и допълва, че американските инвестиции никога не са „идвали заради реформи“. Понастоящем Раджан е професор по финанси в бизнес училището „Бут“ към Чикагския университет.

Намаляване на социалното напрежение

Шарма от Shafer Cullen прогнозира, че „агресивната хиндуистка националистическа“ реторика на партията на Моди ще се смекчи след изборите, „което ще намали разделението и напрежението“.

Индийският лидер е подложен на критики заради отношението си към малцинствата, включително сикхите и мюсюлманите, и усилията на правителството му да заглуши политическата опозиция.

Резултатите от изборите „биха могли да оставят Индия в по-сигурно социално положение, ако възпрат БДП от провеждането на твърда хиндуистка националистическа политика“, пише Том Милър от Gavekal Research.

След като бъде сформирано новото правителство, следващото голямо събитие ще бъде публикуването на годишния бюджет на 1 юли, казва Джитания Кандхари, ръководител на макроикономическите изследвания в екипа за акции на развиващите се пазари на Morgan Stanley. „Това ще зададе тона и реакцията на новото правителство по отношение на приоритетите за разходите“, допълва той.