Основателят и главен изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск ще посети Индия този месец, за да се срещне с министър-председателя Нарендра Моди.

Очаква се по време на визитата си предприемачът да обяви плановете си да инвестира и да открие нов завод в страната, съобщиха двама пряко осведомени източници, цитирани от Reuters.

Милиардерът ще се срещне с Моди през седмицата на 22 април в Ню Делхи и отделно ще направи изявление за плановете си, твърдят двамата източници, които отказаха да бъдат назовани, тъй като подробностите за пътуването са поверителни.

Главният изпълнителен директор на Tesla ще бъде придружен от други технологични ръководители по време на посещението си.

Кабинетът на Моди и пресцентърът на Tesla не са отговорили на запитванията за коментар. Окончателната програма на пътуването на Мъск в Индия може да се промени, допълват източниците.

Предприемачът и индийският премиер разговаряха за последен път в Ню Йорк миналия юни, припомня CNBC.

В продължение на месеци компанията на Мъск лобираше пред Индия за намаляване на данъците върху вноса на електромобили, докато подготвяше завод там.

Миналия месец Индия представи нова политика за електрическите превозни средства, намаляваща данъците върху вноса на някои модели от 100% на 15%, ако производителят инвестира поне 500 млн. долара и открие завод.

Очаква се представители на Tesla да проучат терените за производствен завод, който ще изисква инвестиция от около 2 млрд. долара.

Компанията също така е започнала производството на автомобили с десен волан в германския си завод за износ в Индия по-късно тази година, твърдят източници.

Тази седмица Мъск заяви в X, че "Индия трябва да има електрически автомобили, както всяка друга страна. Това е естествен напредък в осигуряването на електрически автомобили Tesla", допълни милиардерът.

Навлизането на Tesla в Индия идва в момент, когато забавянето на търсенето на електромобили на основните ѝ пазари в САЩ и Китай съвпада със засилващата се конкуренция от китайските производители на автомобили. Tesla отчете спад в доставките за първото тримесечие, който не отговори на прогнозите на анализаторите.

Пазарът на електрически превозни средства в Индия е малък, но се разраства и е доминиран от местния производител на автомобили Tata Motors. През 2023 г. електромобилите съставляват едва 2% от общите продажби. Правителството си поставя цел 30% до 2030 г.