Главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск заяви, че е "невероятно развълнуван от бъдещето на Индия" и тя е "по-обещаваща от всяка друга голяма страна в света".

"Аз съм фен на Моди", призна Мъск във видеоинтервю, публикувано на официалната страница на министър-председателя Нарендра Моди в YouTube.

"Той наистина иска да направи най-правилното за Индия. Иска да бъде отворен, да подкрепя новите компании, но в същото време да се увери, че това е в полза на Индия", коментира главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX след срещата им в Ню Йорк.

Моди и Мъск се срещнаха за последен път през 2015 г., когато индийският министър-председател посети фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния, отбелязва CNBC.

Сега индийският министър-председател е на първото си държавно посещение в САЩ, където се очаква да проведе разговори на високо равнище с лидери и ръководители на предприятия по въпросите на отбраната, технологиите и ролята на Индия в Индо-Тихоокеанския регион.

Президентът Джо Байдън ще бъде негов домакин на вечеря в Белия дом във Вашингтон утре (22 юни), където се очаква Моди да се срещне с множество бизнес лидери, сред които Тим Кук от Apple, Сундар Пичай от Google и Сатя Надела от Microsoft.

Индиец детронира Безос по богатство и диша във врата на Илон МъскИлон Мъск все още е най-богатият човек на планетата със състояние, възлизащо на 263 млрд. долара

Моди "наистина се интересува от Индия, защото ни подтиква да направим значителни инвестиции, което възнамеряваме да направим и се опитваме да намерим най-подходящия момент", заяви Мъск.

Инвестициите на Tesla ще имат за цел да подпомогнат устойчивото производство на енергия в Индия главно чрез слънчева и вятърна енергия, заяви главният изпълнителен директор на производителя на електромобили.

"Индия е чудесна страна за слънчева енергия. Размерът на площта, която всъщност е необходима, за да се генерира достатъчно електричество за захранването й, е малък. Смятам, че това вероятно ще бъде 1% или 2% от площта на земята в Индия, така че е много осъществимо."

Според анализатор, цитиран от CNBC, Индия има голям потенциал за Tesla.

Tesla може да стане жертва на собствения си успех в Китай Компанията иска да разшири производството си в Шанхай, но може да не получи разрешение от местния регулатор

"Всяка една американска компания, която има регистрирано дъщерно дружество в Индия, е отбелязала по-висок растеж и създаване на стойност в Индия", каза Нилеш Шах, управляващ директор в Kotak Mahindra Asset Management.

"Американските инвеститори могат да бъдат уверени, че изграждането на американско-индийско партньорство ще бъде печеливша ситуация и за двете страни", добави той.

Други области на инвестиции включват стационарни акумулаторни батерии и електрически превозни средства.

Индия е на първо място в прогнозната класация на ОИСР за растеж Предвижда се общата инфлация в ОИСР да намалее от 9,4% през 2022 г. до 6,6% през 2023 г.

"Индия ще бъде обещаващ пазар за Tesla, тъй като съдбата му в Китай ще бъде подобна на други американски производители на автомобили, които в крайна сметка бяха победени от китайските си конкуренти", подчертава Шах.

Мъск също така заяви, че желае да подобри интернет свързаността на Индия и се надява да въведе сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX в южноазиатската държава. Това може да бъде "изключително полезно за отдалечени или селски райони, където може би нямат достъп или интернетът е много скъп и бавен", обясни той.

Предприемачът допълни, че премиерът Моди го е поканил да посети Индия и това може да се случи още през следващата година.