Ново проучване, проведено от ISACA, професионална асоциация, фокусирана върху ИТ управлението, установява, че 62% от ИТ професионалистите смятат, че AI ще окаже положително въздействие върху одита/застраховането през следващата година - най-високият процент в сравнение с други области като риск, съответствие, сигурност, ИТ стратегия/управление и поверителност.

Проучването 2024 AI Pulse Poll също така показва, че респондентите остават несигурни по отношение на технологията - по-голямата част от анкетираните (79%) смятат, че много работни места ще бъдат променени през следващите пет години. Обезпокоително е също така, че 38% от участниците в проучването смятат, че AI ще има отрицателно въздействие върху неприкосновеността на личния живот от гледна точка на професионалната им област през следващата година, а 28% - че той ще има отрицателно въздействие върху сигурността.

Освен това една пета (19%) от анкетираните посочват, че изобщо не са уверени в способността си да откриват дезинформация, задвижвана от AI, а подобен процент (20%) изразяват липса на увереност в способностите на компанията си.

Една четвърт от ИТ специалистите, участвали в 2024 AI Pulse Poll, казват, че тяхната организация обмисля да увеличи работните места, свързани с AI, а 86% - че до две години ще се нуждаят от обучение, свързано с технологията, което да им помогне да запазят длъжностите си или да напреднат в кариерата.

Това недвусмислено показва, обобщават от ISACA, че в условията на несигурност образованието и обучението стават все по-важни за професионалистите, за да бъдат в крак с времето.

"Тъй като AI продължава да променя много професии в областите на ИТ - от киберсигурността до риска и неприкосновеността на личния живот - от решаващо значение е да реагираме на променящия се пейзаж и да разбираме приложенията и последиците от технологията. За да разширят професионалните си познания и да осигурят бъдещето на кариерата си, специалистите по ИТ и цифрово доверие на всички етапи на кариерата си трябва да проучат набора от инструменти, с които разполагат, за да останат информирани и актуални, когато става въпрос за нововъзникващи технологии като AI", коментира Крис Димитриадис, главен директор по глобалната стратегия в ISACA.