Селин Дион обвини Доналд Тръмп, че е използвал песента "My Heart Will Go On" на предизборния си митинг в щата Монтана без нейно разрешение или подкрепа.

"По никакъв начин това използване не е разрешено и Селин Дион не одобрява това или друго подобно използване", се казва в изявление на мениджърския екип на певицата, което тя публикува в профила си в X, пише CNBC.

"...И наистина ли, ТАЗИ песен?" пошегува се мениджърският екип на певицата, предизвиквайки подигравателни публикации в социалните мрежи, че щабът на Тръмп използва музика от филм за потъващ кораб.

Според изявлението мениджърът на Дион и Sony Music Entertainment Canada са разбрали за използването на песента в събота.

"Днес мениджърският екип на Селин Дион и нейният звукозаписен лейбъл, Sony Music Entertainment Canada Inc, научиха за неразрешеното използване на видео, запис, музикално изпълнение и подобие на Селин Дион, която пее My Heart Will Go On на предизборен митинг на Доналд Тръмп / Джей Ди Ванс в Монтана. По никакъв начин това използване не е разрешено и Селин Дион не одобрява това или друго подобно използване", се казва още в съобщението.

Щабът на Тръмп не е отговорил на запитването за коментар.

Това обаче не е първият подобен случай. Други изпълнители и групи, сред които Нийл Йънг, Queen и Rolling Stones, и преди са се оплаквали, че Тръмп използва техни песни на предизборни митинги, припомня BBC.

"My Heart Will Go On" е една от най-известните песни на петкратната носителка на "Грами" Селин Дион.

Спечелилата "Оскар" балада е включена в саундтрака на блокбастъра "Титаник" от 1997 г., в който Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет са в ролята на двама влюбени, които се срещат по време на първото плаване на обречения кораб през 1912 г.

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп използва песента като интермедия на митинга си в Бозман, Монтана, в петък, където многократно се обърна към опонента си от Демократическата партия Камала Харис, която го настига в социологическите проучвания.

Тя използва песента на Бионсе "Freedom" по време на предизборните си митинги, за която попзвездата уж е дала разрешение да се използва, допълва CNBC.

От правна гледна точка американските политици не винаги се нуждаят от пряко разрешение от творците.

Щабовете им могат да закупят лицензионни пакети от организации за музикални права, които им дават законен достъп до повече от 20 милиона песни.

Изпълнителите обаче имат право да премахнат музиката си от този списък, допълва BBC.