Джеймс Камерън отрече появилите се слухове, че работи по проект, свързан с взривилата се подводница на компанията OceanGate.

Режисьорът на "Титаник" се включи с коментар в Twitter, за да отхвърли предположението, че има планове да екранизира трагедията в дълбините на океана, при която плавателният съд претърпя катастрофална имплозия и всички петима души на борда загинаха, припомня CNN.

"Обикновено не отговарям на обидни слухове в медиите, но сега трябва да го направя", написа Камерън в Twitter. "НЕ съм в преговори за филм OceanGate, нито някога ще бъда", категоричен е режисьорът.

Петчленният екипаж на подводницата "Титан" загина миналия месец при опита си да достигне историческите останки на кораба. Смъртта им беше потвърдена, когато след дни на сложна операция по международно издирване, бяха открити останките им, както и части от подводницата.

Секунди преди имплозията: Как и защо „Титан“ повтори съдбата на „Титаник“Проблемът е, че този конкретен плавателен съд не е попаднал под ничия юрисдикция и може да не е преминал сериозни тестове

Още по време на самата операция Джеймс Камерън заяви, че е подозирал, че в плавателния съд е станала имплозия.

"Ужасна ирония" – така режисьорът определи фаталния край на "Титан" и дори направи сравнение с потъването на лайнера преди повече от век.

"Сега имаме друга катастрофа, която за съжаление се основава на същите принципи на невслушване в предупрежденията. OceanGate бяха предупредени.", допълни той.

Трагедията с Възходът на туризма на

Пред BBC Камерън коментира, че общността на дълбоководните изследователи и преди е изразявала загриженост относно подводницата на OceanGate и дори са сигнализирали компанията, подчертавайки ясно, че "вие вървите по пътя на катастрофата".

Той призна, че "усещал с костите си", че подводницата е била изгубена скоро след изчезването ѝ.

"Веднага се свързах по телефона с някои от моите контакти в общността на дълбоководните изследователи.

В рамките на около час разполагах със следните факти. Те са на спускане. Намират се на 3500 метра и се насочват към дъното на 3800 метра.

Не може да загубиш комуникациите и навигацията заедно без изключително катастрофално събитие", обясни режисьорът.