Британски, германски, френски и швейцарски университети се считат за едни от най-добрите в света според новото издание на Академичната класация на световните университети (ARWU) за 2024 г.

За 22-ра поредна година Харвардският университет в САЩ заема първото място.

След него се нареждат още две американски институции - Станфордският университет и Масачузетският технологичен институт (MIT), които допълват челната тройка, съобщава Euronews.

Кеймбридж в Обединеното кралство е на четвърто място, позиционирайки се като най-високо класиран университет в Европа. Оксфордският университет, който също е в Обединеното кралство, се класира на шесто място, с което единствените две представителства на европейски институции попадат в Топ 10.

Останалите места са доминирани от американски университети, като 8 от първите 10 са в тази страна.

ARWU, която се издава от консултантската компания ShanghaiRanking, определя класацията на университетите, като оценява няколко показателя за академични и изследователски постижения.

Те включват постижения като възпитаници, спечелили престижни награди като Нобелови награди и медали, за да се оцени качеството на образованието, и по същия начин с персонала, за да се оцени качеството на преподавателите в институциите.

Допълнителните критерии включват високоцитираните изследователи (HiCi), публикациите в списания от най-висок ранг като Nature и Science (N&S), статии, индексирани в основните бази данни за цитирания (PUB), и академичната продукция на глава от населението на институцията (PCP).

Освен британските Оксфордски и Кеймбриджски университет, които претендират за първите 10 места в класацията, в Топ 50 са споменати и други европейски университети. След тях се нарежда университетът Paris-Saclay във Франция, който си осигурява 12-о място, изкачвайки се с три позиции спрямо миналата година.

Следва ETH Zurich в Швейцария, който се класира на 21-во място в света, след това Imperial College London, 25-то място, и University of Copenhagen, 32-ро място.

Що се отнася до представителството, САЩ и Китай имат най-голям брой институции в Топ 100 – съответно 38 и 14 университета. В Европа най-много университети в Топ 100 са в Обединеното кралство – 8, следвано от Швейцария, Германия и Франция.

За първи път Германия има три университета, класирани в Топ 50, сред които Мюнхенският университет (43-то място), Техническият университет в Мюнхен (47-мо място) и Хайделбергският университет (50-то място).

Френските университети също показват конкурентен напредък, представен от Paris-Saclay University (12-то място), PSL University (33-то място) и Сорбоната (41-во място) в Топ 50.

Някои европейски държави като Италия, Испания, Австрия и Португалия отсъстват от класацията на Топ 100, но все пак имат известно представителство в първите 500.