Най-добрите университети в света бяха обявени в 21-ото издание на класацията на QS World University Rankings.

Списъкът отново се оглавява от Massachusetts Institute of Technology (MIT), водейки класацията вече 13 поредни години.

Следващите два университета се намират в Обединеното кралство и са Imperial College London, който се придвижи от 6-та позиция, за да си осигури второто място, и University of Oxford.

Тази година Harvard отново бе класиран на четвърто място с резултат 96,8 точки, следван плътно от University of Cambridge, който допълни топ 5 с 96,7 точки. Тазгодишната надпревара е най-мащабната досега и включва над 1500 институции. Тя се основава на анализа на милиони академични документи и експертни мнения, посочва Euronews.

Показателите, използвани за класацията, включват академична репутация, съотношение между преподаватели и студенти, количество международни лектори, изследователска дейност и резултати в областта на устойчивостта.

Макар че тази година САЩ бяха най-представената страна със 197 класирани институции, получаващи едни от най-високите оценки, Европа постигна съпоставим успех. Европейските институции, предимно в Обединеното кралство, заеха половината от челните 10 позиции.

Най-добрите университети в Европа

След Великобритания, Швейцария си осигури най-много места в топ 10 в Европа, представена от ETH Zurich, класиран на седма позиция, и École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) на осма. Technical University of Munich и Université PSL също се класираха в челната десетка.

Почетни грамоти

В международен план, след САЩ и Обединеното кралство, континентален Китай има най-много академии, участващи в класацията.

Peking и Tsinghua University са в топ 20, съответно с оценки 88,5 и 86,5.

Сингапур също заема високи позиции в списъка, като National University of Singapore (NUS) попада в топ 10 в света, а Nanyang Technological University (NTU), е класиран на 14-то място.