Мисията Polaris Dawn на SpaceX е готова да влезе в историята тази седмица с първата космическа разходка в рамките на частен полет - рисковано начинание, което досега е предприемано само от астронавти на правителствени агенции.

Двама от четиричленния екипаж на мисията ще излязат от капсулата Crew Dragon в околоземна орбита, което ще бъде първият голям тест на новите скафандри на SpaceX. Капсулата няма въздушен шлюз и ще се разхерметизира напълно по време на космическата разходка, което ще наложи четиримата членове на екипажа да разчитат на скафандрите си за оцеляването си.

Очаква се мисията, планирана за изстрелване на 27 август от космическия център „Кенеди“ на НАСА във Флорида, да продължи шест дни, като излизането в открития космос е планирано за третия ден.

Reuters разказва кои са астронавтите, впуснали се в това опасно приключение:

Джаред Айзъксман

Айзъксман, милиардерът, главен изпълнителен директор на компанията за обработка на плащания Shift4 Payments и опитен пилот, командва мисията Polaris Dawn и ще бъде един от двамата членове - заедно със Сара Джилис - които ще извършат космическата разходка извън капсулата. Той финансира мисията в рамките на своята програма Polaris, въпреки че отказва да разкрие общия размер на разходите, които се оценяват на стотици милиони долари.

Мисията ще бъде второто му излизане в космоса, след като беше командир на изцяло гражданска мисия Inspiration4 до орбитата на Земята през 2021 г., организирана и финансирана основно от него в партньорство със SpaceX.

Айзъксман има планирани още две мисии по програмата Polaris - един полет на Crew Dragon, последван от такъв на Starship - разработваната от SpaceX ракета от следващо поколение.

Сара Джилис

Джилис е обучавала астронавти, а сега и самата тя става такъв. Тя е завършила инженерна специалност в University of Colorado Boulder. Започва като стажант в SpaceX през 2015 г., а сега е старши инженер по космически операции в компанията. Отговорностите ѝ включват обучение на астронавти по безопасност и полетни операции.

Джилис, специалист по мисиите на Polaris Dawn, е обучавала астронавти на НАСА за няколко операции, включително Demo-2 и Crew-1 на Международната космическа станция и мисията Inspiration4 през 2021 г.

Скот Поти

Поти, пилотът на мисията Polaris Dawn, има 20-годишна кариера във Военновъздушните сили на САЩ, с повече от 3200 летателни часа на различни самолети, включително изтребител F-16. Участието му в частния космически сектор започва, когато е директор на мисията Inspiration4.

Ролята на родения в Ню Хемпшир Поти сега се простира отвъд обикновеното пилотиране на космическия кораб – той трябва да подпомогне излизането в открития космос, да осигурява комуникационна подкрепа и да отговаря за контрола на мисията.

Според неговата страница в LinkedIn до 2022 г. той е бил вицепрезидент по стратегията в компанията на Айзъксман Shift4. До 2020 г. е директор по бизнес развитие в основаната от милиардера компания за отбранителни дейности Draken International.

Анна Менон

Менон е специалист по мисиите и медицински служител в програмата. Тя също така е водещ инженер по космическите операции в SpaceX, където гарантира, че са налице процедури и протоколи за астронавтите по време на техните мисии.

Бивш биомедицински отговорник за полетите на НАСА, тя ще отговаря за здравето и кондицията на екипажа по време на мисията Polaris Down, като ще следи физиологичните им реакции и ще осигурява медицински грижи при необходимост. Тя има магистърска степен по биомедицинско инженерство от Duke University.

Менон е омъжена за Анил Менон, бивш полетен хирург на SpaceX, който в момента се обучава за астронавт на НАСА.