В късния следобед в неделя близо до военна база в американския щат Юта кацна капсула с ценен товар, чакана повече от две години.

Това бе успешното приземяване на космическата мисия „Озирис“ на НАСА. С капсулата на Земята кацнаха проби от астероида Бену – около 250 грама взети от повърхността му. Това малко наглед количество прикова погледите на целия свят и най-вече – на научната общност.

От изследването на повърхността на астероида учените могат да получат отговори на фундаментални въпроси за възникването и формирането на плананетата ни. Бену е смятан за един от най-близките опасни астероиди в Слънчевата система. Той е с размери от около половина километър и се предполага, че е на възраст колкото самата система или поне колкото планетата Земя.

Капсулата на „Озирис“ навлезе в земната атмосфера десетина минути преди да се приземи в Юта. Тя бе пусната от кораба „Озирис-Рекс“ от около 100 хил. километра над земната повърхност. Капсулата, с размери на автомобилна гума, кацна с помощта на парашути, които забавиха скоростта ѝ до около 18 километра в час.

В близката до мястото на приземяването военна база в готовност чакаха хеликоптери и друга техника, писа BBC. Веднага след новината за приземяването екипите се втурнаха към мястото. Събраната от астеорида повърхност бе внимателно прибрана и откарана за съхранение в стерилно помещение. Изследванията ѝ тепърва предстоят.

Мисията на „Озирис-Рекс“ обаче продължава. Космическият кораб вече се насочи към друг астероид – Апофис със същата задача – събиране на материал от повърхността за последващи проучвания на Земята.

„Озирис-Рекс“ бе изстрелян от НАСА през 2016 г. Две години по-късно той достигна първоначалната си цел – астероида Бену. Разстоянието до него е около 2 млрд. километра. Когато най-накрая каца на астероида, пробата е взета от триметрова роботизирана „ръка“.

Защо астеоридът Бену е толкова важен?

Учените смятат, че той е най-близкият до Земята. На всеки шест години той се приближава до планетата ни на разстояние, което може да бъде определено за „опасно“. Всъщност шансът Бену да удари Земята не е особено голям. Според изчисленията той е 1 към 1750 в следващите 300 години. Най-близката възможна дата е 24 септември 2182 г.

Смята се, че на астероида има много малка вероятност за живот. Условията там са прекалено сурови – честа смяна на температурата и опасност да бъдеш ликвидиран от летящи космически частици. Бену е въглероден астероид, което означава, че може би 5-10% от масата му е съставен от този материал. Очаква се взетата от него проба да съдържа скалисти фрагменти и прах, вероятно черни на цвят.

Това не е първият път, когато материал от астероид стига до Земята. Преди години Япония успя вземе проба, но тя бе значително по-малка – около 6 грама. Затова се смята, че 250 грама биха били достатъчни за изследване.