Мормонски съпруги, инфлуенсъри, секс скандал и братовчедка на Бен Афлек.

Нужно ли е нещо повече от това за един скандален сериал? Явно не.

Документалната поредица The Secret Lives of Mormon Wives („Тайният живот на мормонските съпруги“) дебютира в петък в платформата Hulu и проследява живота на настоящи и бивши членове на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, въвлечени в драма с много алкохол, неженени бременности, мъжки стриптийз и размяна на партньори, пише CNN.

Сюжетът е вдъхновен от реалната история на инфлуенсърката Тейлър Франки Пол, на която се приписва създаването на MomTok – група от мормонски съпруги в TikTok. Много от тях имат милиони последователи, които споделят откъси от живота си срещу доходоносни спонсорства.

Пол обаче предизвиква скандал през 2022 г., след като обявява, че се развежда, защото е нарушила условията на отворения си брак. Тя споделя, че с бившия ѝ съпруг са участвали в „мек суинг“ с други двойки в общността им в Юта, което включва размяна на сексуални партньори от социалния им кръг.

Сюжетната линия на поредицата проследява последиците от разкритието на Пол, както и последвалата бременност от приятеля ѝ Дакота Мортенсен, с когото се е обвързала, още докато е била омъжена.

„Не съжалявам за това“, признава Тейлър Пол пред CNN.

„Щастлива съм. Но дали ми се иска да бях постъпила по друг начин? Абсолютно. Никога нямаше да отворя връзката и брака си.

Имам чувството, че това беше катастрофа, която чакаше да се случи. Обявявайки го пред света, бих искала да не се беше случвало, но то ни доведе до мястото, където сме днес.“, допълва тя.

Поредицата акцентира на враждата ѝ с друга мормонска съпруга, Уитни Лийвит, която има амбиции за трона на Пол в MomTok, докато останалите жени в групата укрепват приятелствата си и продължават да работят като инфлуенсъри.

„Никога не съм усещала съревнователен характер с Тейлър“, казва Лийвит пред CNN. „Мисля, че по-скоро ми липсваше да се събираме заедно с момичетата и да създаваме съдържание“.

Миналата и настоящата принадлежност на героините в сериала към мормонската общност предизвиква както критики, така и интерес от публиката.

Макар да не е коментирала директно продукцията, църковната организация на мормоните намекна за него на уебсайта си в деня, в който излезе официалният трейлър.

„Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, подобно на други известни световни религиозни общности, често се оказва в центъра на вниманието на развлекателната индустрия“, се казва в изявлението.

„Някои сцени са справедливи и точни, но други прибягват до стереотипи или груби изкривявания, които са с лош вкус и имат реални последици за вярващите. Макар че това не е новост, редица продукции представят стилове на живот и практики, които са в явно противоречие с учението на Църквата.“

Друга участничка с роля в сериала е актрисата Дженифър Афлек, която е далечна братовчедка на актьора и режисьор Бен Афлек, отскоро бивш съпруг на Дженифър Лопес.

„Добре е, че получихме отзиви малко по-рано, за да можем да се подготвим за момента, в който истинските неща излязат наяве“, коментира тя пред CNN.

„Има осем епизода, в които хората могат да коментират повече, след като изгледат“, казва колежката ѝ от актьорския състав Микайла Матюс и допълва:

„Мисля, че ще трябва да преминаваме през това с всеки епизод“.