На основателя на сциеонтологията Л. Роналд Хърбърд приписват следния цитат:

„Не се забогатява от писане на научна фантастика. Ако искаш да си богат, направи си религия“.

Това е цинично, но и доста вярно обобщение, което важи не само за т.нар. секти, но и за официалните религии.

Католическата църква е една от най-богатите организации в света. Православната също не може да се оплаче от липса на пари. А в страна като САЩ, където възможностите за религиозно развитие (а и за злоупотреба) са неограничени, забогатяването на свещеници, пастори и т.н. не е никак изолирано явление. Историята познава случаи на проповедници, натрупали милиони чрез телевизионни проповеди – т. нар. телевангелисти.

Затова не е чудно, че църква като тази на Исус Христос и светиите от последните дни (или мормоните за по-кратко) е направила инвестиции за 100 млрд. долара в активи на различни компании, пише Business Insider.

Естествено, официално всичко се води на името на друго дружество, но пък то е свързано с църквата. Доскоро се предполагаше, че тази организация може да се похвали със сериозно портфолио, но нищо не беше потвърдено официално. Църквата винаги "срамежливо" е криела имуществото си. Смята се, че едно от най-големите им притеснения е, че миряните ще спрат да правят дарения, ако знаят колко богата всъщност е църквата.

Тръстове за благотворителност: Тайният начин на богатите да трупат париЕдно от най-известнтие милиардерски семейства в САЩ – Уолтън, наследници на Walmart, са спестили минимум 3 млрд. долара, използвайки добре изпитана тактика

През 2019 г. обаче служител на компанията, официален собственик на огромното имущество (Esign Peak Advisers Inc.), започва да прави разкрития. Най-забавното в случая е, че въпросният фонд се ползва с данъчни облекчения под маската на благотворителност. В САЩ църквите принципно са освободени от данъци, т.е. от една страна те могат необезпокоявано да забогатяват, но от друга не дължат на държавата нищо.

И така въпросният бивш служител обявява, че фондът не би следвало да се ползва от тези облекчения, защото всъщност е една машина за печелене на пари, която няма нищо общо с религията, нито пък се занимава с някаква благотворителна дейност.

Така се разбра, че фондът, управляващ имуществата на църквата, всъщност е доста богат. В последната им декларация са записани следните активи:

ТESLA – пазарна стойност 655 млн. долара

JPMorgan пазарна стойност 694 млн. долара

Mastercard – пазарна стойност 790 млн. долара

United Health Group – 888 млн. долара

Meta – 1.1 млрд. долара

Nvidia – 1.3 млрд. долара

Amazon – 1.4 млрд. долара

Alhpabet (Google) – 1.7 млрд. долара

Apple – 2.8 млрд. долара

Microsoft – 2.9 млрд. долара.

Новите милиардери: Наследниците на най-богатите притежават $5,2 трилионаНовите милиардери от тази година са натрупали повече богатство чрез наследство, отколкото чрез предприемачество

Как се стига до разкритията?

Всичко започва през 2019 г. благодарение на Дейвид Нилсен, бивш брокер на Уолстрийт и вярващ мормон. През 2009 г. той напуска борсата, защото мечтата му е да се занимава с благотворителност от името на църквата. След почти десет години работа за тях обаче той разбира, че огромното имущество упорито се укрива не само от обществеността, но и от данъчните.

Нилсен започва да говори публично и да подава сигнали. Така Esign Peak Advisers Inc. е глобена с 5 млн. долара. Обвиненията са, че не e деклариралa активи за 32 млрд. долара. Следва споразумение с данъчните, по силата на което компанията и църквата се съгласяват да платят.

Проблемите с държавните служби изчезват, но пък се сбъдва един от големите страхове на църквата – всички разбират колко е богата. Макар че това едва ли е чак такъв проблем за многобройните им последователи. Това религиозно движение е основано преди почти 200 години. Досега вярващите в учението им са показвали сериозна подкрепа за организацията и едва ли в бъдеще това ще се промени драстично.