Sony определи цена на по-бързата версия на PlayStation 5, която е доста по-висока от тази на конкурента Xbox - $700, което показва, че гигантът вижда лоялна аудитория, която е готова да плати скъпо за висока производителност.

Японската компания разкри изненадващата цена, обявявайки началото на продажбите на 7 ноември, което ще се случи само няколко седмици след като най-новата версия на конкурентната конзола на Microsoft се появи по рафтовете на магазините.

Новата Xbox Series X струва $600, а обновената PS5 Pro иска $200 повече от оригинала.

Четири години след началото на жизнения си цикъл двете най-популярни конзоли се изкачват нагоре по веригата на стойността. Анализаторите бяха разделени по въпроса дали цените ще стимулират продажбите на Sony, която се опитва да разшири развлекателния си бизнес с оригинално, висококачествено съдържание, обхващащо игри, аниме и филми.

„Това означава, че Sony се стреми да заобиколи абсолютния връх на пазара, насочвайки се само към хардкор потребителите на PlayStation“, казва пред Bloomberg анализаторът от индустрията Серкан Тото. „Това не е устройство за масовия пазар. Изглежда, че целият свят на игрите е озадачен от ценовата стратегия на Sony.“

Други смятат, че този ход е опит за повишаване на маржовете. Решението за ценообразуване следва поредица от повишения на цените в Япония, които експертите разглеждат като отговор на нарастващите разходи за компоненти, като чипове.

Новата конзола от висок клас ще позволи игрите за PlayStation 5 да се играят с по-висока резолюция и по-бърз брой кадри, без да е необходимо да се превключва между различни режими, пояснява Марк Черни, водещ архитект на конзолата, във видеообръщение. Той казва, че PlayStation 5 Pro ще предлага 45% по-бърза визуализация в сравнение със стандартната версия.

„Ценообразуването изглежда изключително предизвикателно, тъй като никога досега не е имало конзола, чийто модел наследник да е бил значително по-скъп от оригинала“, пише анализаторът на Citi Кота Езава.

„Предполагаме, че компонентите, отговорни за подобрената производителност на PS5 Pro, не са чак толкова по-скъпи от тези в оригиналния PS5 и затова очакваме по-високата цена на Pro да увеличи брутния марж.“

От пускането си на пазара през 2020 г. PlayStation 5 на Sony е продаден в над 59 млн. бройки, но леко изостава от своя предшественик. Повишената цена може да ограничи аудиторията му, отчасти защото доближава машината до цената на пълноценен геймърски компютър - вечният съперник на самостоятелните игрови конзоли.

Много рецензенти реагират негативно на по-високата цена, въпреки липсата на дисково устройство, което отразява продължаващата тенденция в индустрията за видеоигри, при която клиентите преминават от физически носители към онлайн услуги, пише Bloomberg.

Компанията пише в блога си, че новата конзола ще подобри производителността на по-стари заглавия и че „няколко игри ще бъдат коригирани с безплатни софтуерни актуализации, за да могат геймърите да се възползват от функциите на PS5 Pro“, включително „Hogwarts Legacy“, „Final Fantasy VII Rebirth“ и „Spider-Man 2“.

„Казано по-просто, това е най-мощната конзола, която някога сме създавали“, казва Черни.