Microsoft проведе изложението Games Showcase 2024, на което компанията представи нова версия на изцяло дигиталната конзола Xbox Series S, както и обяви, че предстоящите версии на Series X също ще бъдат цифрови. Това означава, че устройствата няма да разполагат със слот за дискове.

И двете версии на новия Xbox се очаква да бъдат пуснати на пазара към края на тази година, навреме за празничния сезон и коледните подаръци. Компанията обяви и специално издание на Series X с увеличена памет от приблизително 2 терабайта, за по-сериозни и професионални геймъри, съобщава Euronews.

Наред с това Xbox разкри и списъка си с предстоящи игри, включващ любими култови заглавия като "Call of Duty: Black Ops 6".

Сред другите игри са 'Age of Mythology:Retold', 'Doom: The Dark Ages', 'Gears of War: E-Day', 'Indiana Jones and the Great Circle', 'Perfect Dark', 'State of Decay 3' и 'Assassin's Creed Shadows', и други.

Това изложение на игри е особено важно, тъй като гейм индустрията по света е изправена пред проблеми, свързани със затварянето на студиа, слаби продажби и увеличаване на съкращенията. Основна причина за това е, че по време на пандемията геймърските компании отбелязаха огромен ръст в търсенето, тъй като хората разполагаха с повече време и възможности за видеоигри.

Това от своя страна доведе до огромно увеличение на наетите служители, тъй като компаниите се опитаха да увеличат производствения си капацитет, за да отговорят на търсенето. Въпреки това, след пандемията, когато няколко офиса и социални пространства отново отвориха врати и функционираха както преди, търсенето на игрите се понижиха, което доведе до масови съкращения и закривания.

Освен това разработката на повечето игри отнема много време и капитал, което води до загуба на търпение от страна на геймърите, както и до по-нататъшно намаляване на маржовете на печалба на продуцентските компании.

Поради това компании като Microsoft трябваше да се адаптират, за да се откроят по-добре от тълпата, въвеждайки абонаментни услуги като Game Pass.

Изказвания в последните интервюта на главния изпълнителен директор на Xbox Фил Спенсър засилиха спекулациите, че компанията може да разработва портативно устройство за игри, отбелязва Euronews.

В ексклузивно интервю за Windows Central Спенсър заяви по отношение на потенциалното джобно устройство Xbox: "В момента пътувам, с мен е моят Lenovo Legion Go, който е фантастичен. Често мисля за тези портативни компютри, които са като продължение на моята конзола Xbox.

"Когато вземам игра, виждам, че напредъкът ми на конзолата се появява на този джобен компютър по естествен начин - това не е просто стрийминг в облака. И мога да играя в самолета и или когато съм прекъснал връзката. Мисля, че това е изключително важно за това, към което се стремим.

Когато виждам как се появяват тези преносими компютри, мисля за неща като игра навсякъде и за възможността да държа библиотеката си от видеоигри при мен и да ми позволява да ги ползвам на различни устройства, включително в някакъв момент и чрез облачен стрийминг. Разглеждаме възможността да ви позволим да стриймвате игрите, които притежавате."