Sony Group отчете ръст на нетната печалба за четвъртото тримесечие благодарение на по-големите приходи от игри и филми.

Японската компания за развлечения и електроника съобщи, цитирана от The Wall Street Journal, че нетната печалба се е увеличила с 34% спрямо предходната година до 189,005 млрд. йени (1,21 млрд. долара) за трите месеца до края на март. Това надминава прогнозата от 149,71 млрд. йени, направена в анкета сред анализатори от доставчика на данни FactSet.

Приходите за четвъртото тримесечие са нараснали с 14% до 3,481 трилиона йени.

Оперативната печалба на бизнеса с игри се е увеличил повече от два пъти до 105,98 млрд. йени, а тази на отдела за филми почти се е удвоила до 30,67 млрд. йени.

За фискалната година, която започна през април, Sony Group прогнозира спад на приходите от 5,5% до 12,310 трилиона йени и понижение на нетната печалба от 4,7% до 925,00 милиарда йени. Компанията очаква по-слаби приходи и печалба от финансовия си бизнес, който планира да отдели от другите си подразделения.

Sony очаква оперативната печалба от бизнеса с игри да нарасне с 6,8% до 310,00 млрд. юана през тази фискална година. През годината, приключила през март, компанията е продала 20,8 млн. броя PlayStation 5, спрямо 19,1 млн. през предходната.

Индустрията на видеоигрите се бори да възвърне своята жизненост след бума, предизвикан от пандемията. По-рано тази година Sony Group съобщи, че съкращава около 900 служители от бизнеса си с PlayStation. Microsoft съкрати около 8% от персонала си в областта на видеоигрите след придобиването на Activision Blizzard през октомври.

Sony очаква печалбата от бизнеса с филми да се увеличи с 2,0% до 120,0 млрд. йени през тази фискална година.

Филмовото подразделение Sony Pictures и компанията за частни капитали Apollo Global Management са подали оферта на стойност 26 млрд. долара за Paramount Global, съобщи The Wall Street Journal по-рано този месец.

Sony Group заяви във вторник, че ще изкупи обратно до 250,0 млрд. йени от своите акции през следващата година и ще извърши разделяне на дяловете пет за едно, което ще влезе в сила на 1 октомври.