Световните награди за фотография на Sony отличиха за 17-та поредна година най-въздействащите на публиката по цял свят снимки.

Победител в категорията "Портрет" е българският фотограф Валерий Пощаров за серията изображения, наречена "Баща и син", пише CNN.

"В един разединен свят, държането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново. Докато позират, бащи и синове се държат за ръце за първи път от години, а понякога и от десетилетия. Това е силен момент, често изпълнен с колебание или дори съпротива. Този акт на интимност се превръща в основна цел на проекта, а снимките са само обикновено свидетелство за отдавна неизказаната любов между мъжете", описва проекта си фотографът.

"Обхващайки различни култури, достигайки до кътчетата на България, Грузия, Турция, Армения, Сърбия и Гърция, този проект се превърна във фар за емоционално изразяване и опазване на културата. Той служи като глобална сцена, насърчавайки бащи и синове от цял свят да се присъединят към акта. Оставяйки разказите зад гърба си, тези портрети стават отворени за интерпретация и аз приканвам зрителите да добавят свои собствени пластове смисъл, което прави всички нас участници в тази развиваща се история на човечеството."

Голямата награда се присъжда на френския фотограф Жулиет Пави за нейния документален проект за стерилизацията на жени в Гренландия, наречен "Spiralkampagnen: Принудителна контрацепция и непреднамерена стерилизация на гренландски жени".

Печелившото портфолио показва тежкото и трайно въздействие на кампанията на датските власти за принудително контролиране на раждаемостта в Гренландия през 60-те и 70-те години на ХХ век, която засяга хиляди инуитски жени, някои от които едва 12-годишни.

Пави ще получи парична награда от 25 000 долара за фотографиите си в категорията за документални филми. Другите професионални категории включват спорт, околна среда и портрет.

"Журито на Световните фотографски награди на Sony приветства Жулиет Пави за представянето на нейните обекти, заснети по начин, едновременно достоен и дълбоко интимен, подчертавайки изключителния й талант", заяви Моника Алиенде, председател на журито за 2024 г.

Лиъм Ман, пейзажен фотограф от Обединеното кралство, получи отличие за фотография на открито за неземния си кадър, озаглавен "Лунни изгреви над Стор". Той е заснел скалното образувание Old Man of Storr на шотландския остров Скай късно през нощта по време на силна снежна буря.

Серията за пейзажа, дивата природа и хората в пустинята Гила в югозападната част на Ню Мексико донесе на американската фотографка Катлийн Орлински наградата за устойчивост. Редовен сътрудник на National Geographic и The New York Times, тя прекарва последното десетилетие в документиране на въздействието на климатичната криза.

Снимката на 15-годишния Даниел Мъри на самотен сърфист на пуст плаж в Корнуол, Англия, му донесе отличието за млад фотограф на годината.

Международно признатият фотограф Себастиао Салгадо получи наградата за изключителен принос към фотографията за отличителните си черно-бели творби, заснети през петте десетилетия на кариерата му.

40 снимки, направени от Салгадо, който разделя времето си между родната Бразилия и Франция, ще бъдат показани като част от изложба, включваща творбите на победителите, финалистите и другите участници в конкурса, в лондонския Somerset House тази пролет.

Изложбата ще включва и творби на миналогодишния победител Едгар Мартинс от Португалия, допълва CNN.

Миналогодишният конкурс на Sony предизвика полемика, след като германски автор отхвърли наградата в творческа категория, разкривайки, че творбата му е генерирана от изкуствен интелект.

В насоките си организаторите на конкурса посочват, че творбите "могат да включват манипулация, но когато са манипулирани, степента на трябва да бъде описана в раздела за описание на изображението при изпращане".

Компютърно генерираните изображения обаче не са разрешени.