Снимка на млада полярна мечка, дремеща на айсберг, получи наградата на публиката на конкурса Wildlife Photographer of the Year.

Впечатляващият кадър от дивата природа е дело на фотографа Нима Сарихани.

Заснет е край норвежкия архипелаг Шпицберген и е трогателно визуално напомняне за това колко бързо се топят ледниците поради ефектите от глобалното затопляне на Земята.

Победителят заяви, че макар изменението на климата да е "най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени", се надява снимката да вдъхне надежда на хората.

Четири поразителни изложби, които ще променят погледа ви към светаVisa Pour L'Image е най-престижният фестивал за фотожурналистика в света

Нима Сарихани е любител фотограф, който успя да се пребори със силната конкуренция. Той спечели цели 75 000 гласа на любители на дивата природа по цял свят, отбелязва Euronews. За наградата се състезаваха 25 изключителни снимки.

Конкурсът е един от най-дългогодишните и престижни за фотография на природата и дивите животни. Той се разработва и продуцира от Природонаучния музей в Лондон.

Нима Сарихани, съосновател на базирана в Лондон инвестиционна компания, заснема наградения кадър по време на пътуване с ORYX Photo Tours.

Снимката, която промени човешката представа за природатаСнимката на Джейн Гудол с бебето шимпанзе е публикувана за първи път в списание National Geographic през декември 1965 г.

След като прекарва три дни в отчаяно търсене на бели мечки в гъста мъгла северно от норвежкия архипелаг Шпицберген, експедиционният кораб, на борда на който се намира Нима, променя курса си.

Тази промяна към югоизток е късметът, от който Нима се нуждае, тъй като корабът среща млада бяла мечка и по-възрастен мъжки.

Малко преди полунощ младият мъжки се качва на малък айсберг и с помощта на мощните си лапи се вкопчва в него, за да си издълбае ледено легло, след което се унася в спокоен сън. Нима заснема перфектния момент с камера Canon EOS-1D X Mark III.


"Спиращото дъха изображение на Нима позволява да видим красотата и крехкостта на нашата планета.

Неговото провокиращо мисълта изображение е сурово напомняне за неразривната връзка между животното и неговото местообитание, и служи за визуално представяне на пагубното въздействие на затоплянето на климата и загубата на местообитания", заяви директорът на Природонаучния музей д-р Дъглас Гър.

"За мен е голяма чест, че спечелих тазгодишната награда на публиката за WPY - най-престижния конкурс за фотография на дивата природа.

Тази снимка предизвика силни емоции у много от тези, които я видяха.

И те си правят номера: Най-смешните снимки на животни в дивата природаНаградите са основани през 2015 г. и мисията им е да насърчават опазването на дивата природа

Макар че изменението на климата е най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени, надявам се, че тази снимка вдъхва и надежда; все още има време да поправим бъркотията, която сме причинили", допълни авторът на снимката.

Снимките от Топ 5 на конкурса ще бъдат изложени онлайн в съпътстващата изложба в Природонаучния музей до 30 юни.