Експрезидентът и кандидат за втори мандат Доналд Тръмп е в безопасност след изстрелите в близост до него във Флорида, съобщи предизборният му щаб и американската Secret Service, предава БТА, цитирайки Associated Press и Reuters.

Според WSJ стрелбата е избухнала близо до голф клуба на Доналд Тръмп в Палм Бийч, Флорида.

Засега не е ясно дали изстрелите са били насочени към него. Secret Service, която е натоварена с охраната му, съобщи, че разследва инцидента, случил се малко преди 14 ч. местно време.

"Експрезидентът е в безопасност", съобщава службата.

Стрелбата в Палм Бийч идва на фона на напрегнат момент за Тайните служби, които са изправени пред въпроси как не са успели да предотвратят опит за убийство срещу Тръмп това лято на митинг в Пенсилвания, където бившият президент беше прострелян и ранен в ухото.

Тръмп се върна във Флорида този уикенд след посещение на Западното крайбрежие на САЩ, включващо нощен митинг в Лас Вегас и събитие за набиране на средства в Юта.

Засега предизборният му щаб не съобщава други подробности. Говорител на шерифската служба на окръг Палм бийч съобщи, че няма данни за пострадали.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис, която е съперничката на Тръмп на предстоящите президентски избори, са били информирани за случилото се и ще получават информация за разследването.

Белият дом изрази облекчение, че Тръмп е в безопасност.

Представител на силите на реда, пожелал анонимност, съобщи, че следствието се опитва да установи дали изстрелите са произведени на територията на игрището за голф във Западен Палм бийч, или само в близост до обекта.

Синът на Доналд Тръмп, Доналд Тръмп - младши, съобщи в X, че местните сили на реда са му казали, че в храстите е бил открит автомат Калашников (АК-47) и е бил задържан заподозрян, отбелязва Reuters.

Тръмп често играе голф сутрин, преди да обядва в своя голф клуб, един от трите, които притежава в щата Флорида. Мерките за сигурност около него са засилени след предишния инцидент през юли. Когато беше в Тръмп тауър в Ню Йорк, верига от камиони за боклук образуваха стена около сградата. На митинги на открито той вече говори иззад стена от бронирано стъкло, припомня AP.