Автомобилната индустрия е една от най-иновативните в света. Затова много хора се питат присъства ли България на нейната глобална карта. Отговор на този въпрос даде по време на тазгодишното издание на конференцията Robotics Strategy Forum, организирана от PARAi, арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Automotive Cluster Bulgaria.

„През 2012 г., когато една група ентусиасти искахме да съдействаме за създаването на автомобилна индустрия в България, много малко хора вярваха, че това е възможно. Тогава сме участвали в много смешни от днешна гледна точка срещи", разказа той.

И статистиката към онзи момент напълно потвърждава, че това отношение е имало своето обяснение. През 2012 г. в България има по-малко от 30 компании от сектора. Броят на заетите в тях е под 9000 души, а оборотът им е значително под половин милиард евро или под 1% от БВП на страната. Страната ни е дом на един единствен R&D център.

11 години по-късно - през 2023 – обаче компаниите са повече от 380, като техният оборот надхвърля 10 млрд. евро или 10-11% от БВП. Заетите в индустрията са над 85 000, а броят на R&D центровете е 38.

„Двата основни града са София и Пловдив, но се зараждат и още няколко центъра – Бургас, Плевен, Ловеч, Враца, Ботевград, Шумен, Русе. Там постепенно се създават малки клъстери от компании. В повече от половината областни градове в България едни от най-добрите работодатели са автомобилни компании“, акцентира арх. Любомир Станиславов.

Част от тях са глобални лидери в своите сфери:

Visteon Bulgaria

Основаната в Мичиган, САЩ, Visteon развива иновативни технологии, които трасират софтуерно дефинираното и електрическото бъдеще на автомобилната индустрия. Компанията оперира в 17 държави по света и регистрира приблизително 3,95 млрд. долара годишни продажби през 2023 г.

Местното представителство на компанията - Visteon Bulgaria - е основано през 2001 г. и веднага започва да работи с клиенти като Volkswagen и BMW. Впоследствие към тях се присъединяват френските производители Peugeot, Citroen и Renault, както и Daimler.

Именно разработването на революционен самообучаващ се мултимедиен софтуер - Mercedes-Benz User Experience (МBUX) - за германския гигант се превръща в емблема на Visteon Bulgaria.

MBition

Мотивирани от възможностите на MBUX, през 2017 г. Daimler създават своя собствена софтуерна компания - MBition.

Насочена към безпроблемното и свързано изживяване в моделите на Mercedes, компанията разработва различни решения, между които и усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS).

MBition стъпва в България през 2021 г., като нарича София свой "втори дом". В местния офис на софтуерната компания работя над 200 души.

BOSCH

Като глобален инженерен и технологичен гигант, BOSCH няма нужда от особено представяне. През 2019 г. компанията открива своя Бош Инженеринг Център София, където разработва автомобилен софтуер и хардуер и тества ADAS системи.

Стартирал със 100 души екип преди пет години, днес Центърът има близо 800 служители и разполага със специално оборудвани локации за тестване на автомобили в реална среда.

Sensata Technologies

Sensata Technologies е глобална компания за индустриални технологии с повече от 100 години опит в проектирането и иновациите на богати на сензори решения, които помагат за решаването на трудни предизвикателства в автомобилната, самолетната и морската индустрия. Тя разполага с 19 000 служители и поддържа операции в 15 държави.

България се включва в този списък през 2017 г., след като компанията открива развоен център, в който започват работа повече от 100 инженери. Към днешна дата те вече са над 500.

Nidec

Японската компания е третият по големина производител на електромотори и инвертори за задвижване в света след BYD и Tesla.

В края на 2022 г. Nidec инвестира 3,5 млн. евро в първия си европейски център за научноизследователска и развойна дейност, а за негов дом е избрана българската столица София.