Израелските военни сигнализираха, че ще отмъстят за ракетния обстрел на Иран срещу страната, заявявайки, че са в състояние на висока бойна готовност както в нападение, така и в отбрана. „Тази атака ще има последствия“, каза говорителят Даниел Хагари, цитиран от The Wall Street Journal. „Имаме планове и ще действаме на мястото и във времето, което решим”, добави той.

Предупреждението идва след като Иран изстреля ракети срещу Израел - ескалация, рискуваща по-широка война в Близкия изток.

„В цялата страна отекнаха сирени за въздушна тревога, а израелците потърсиха укритие в бомбоубежищата. Журналисти от държавната телевизия залегнаха на земята по време на включванията на живо“, предаде Reuters. Малко по-късно WSJ съобщи, че на израелците е казано, че е безопасно да напуснат ибежищата. „В момента не откриваме допълнителни въздушни заплахи от Иран“, каза израелският военен говорител Даниел Хагари в телевизионно изявление.

По последна информация на Reuters израелската армия е заявила, че иранската ракетна атака е приключила и гражданите могат да напуснат скривалищата. "След оценка на ситуацията беше решено, че вече е разрешено напускането на защитните убежища във всички райони на страната", посочва в изявление израелската армия.

Говорител на израелската армия съобщи за няколко ранени при иранското ракетно нападение и успокои израелците, че могат да напуснат бомбоубежищата, посочва Associated Press. Говорителят добави, че голям брой ирански ракети са били прехванати. "Извършихме голям брой прехващания. Имаше няколко попадения в центъра и други в южната част на страната", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари.

Междувременно се появи информация от израелската полиция, че двама нападатели са застреляли и убили най-малко шестима израелци при стрелба в Яфа близо до жп гара. Полицията съобщи, че най-малко още девет души са били ранени при атаката, извършена точно преди Иран да изстреля бараж от ракети към Израел. Броят на жертвите може да нарасне, каза говорител на полицията. Двамата нападатели са били "неутрализирани" от силите за сигурност и цивилен, се казва в изявление на полицията. Полицията е била на мястото, когато Иран е започнал ракетната атака, се казва в изявлението.

Израелското въздушно пространство отново е отворено след иранската ракетна атака, като излитанията и кацанията ще се върнат към обичайното, според говорител на израелските летищни власти, цитиран от WSJ. Междувременно гражданската авиация на Йордания обяви временно спиране на въздушното движение.

Ракетната атака от страна на Иран идва, след като Израел уби лидера на Хизбула Хасан Насрала и след като израелската армия предприе сухопътна операция в Ливан, което доведе до най-голямата ескалация на военното противопоставяне в региона след началото на войната в Газа.

Иран обеща „съкрушителен отговор“, ако Израел отмъсти „или извърши нови злонамерени действия“.

Иранската атака срещу Израел е „легална, рационална и легитимна реакция спрямо терористични действия“, заяви днес в социалната мрежа X иранската мисия в ООН в Ню Йорк.

„Ако ционисткият режим посмее да отговори или извърши допълнителни злонамерени действия, ще последва смазваща реакция. Регионалните държави и поддръжниците на ционистите са съветвани да се разделят с режима“, написа мисията.

Междувременно високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е издал заповедта за изстрелването на ракети към Израел. Той допълни, че Техеран "е напълно готов за всякакъв отговор".

Според анализатори Иран вероятно се стреми да изглежда твърд, но не и да провокира широко отмъщение

Иран има по-слаба армия в сравнение с Израел и е предпазлив да започне по-голяма война, така че анализаторите подозират, че ще калибрира нападение, за да изглежда силен, но не и да провокира широко отмъщение от Израел, пише WSJ.

„Възможността за по-нататъшна ескалация на този регионален конфликт има повече общо с това, което Израел иска, и по-малко с това, което прави Иран“, коментира Билал Сааб, бивш служител на Пентагона и сега ръководител на практиката САЩ-Близък изток в TRENDS Research и Advisory - базиран в ОАЕ мозъчен тръст. „Израел смята, че това е уникален прозорец, за да нарани всичките си противници и евентуално да им нанесе смъртоносен удар“, добавя той.