Израел съобщи, че във вторник войските му са започнали набези на територията на Ливан, давайки старт на широко очакваните сухопътни операции след две седмици опустошителни въздушни удари срещу командната структура и оръжейните обекти на „Хизбула“.

Операциите на терен са започнали в понеделник вечерта, като в тях участват парашутисти и командоси от елитната 98-а дивизия, която преди две седмици е била разположена на северния фронт от Газа, където се е сражавала в продължение на месеци.

„Военновъздушни сили и артилерия, подкрепяни от сухопътните войски, участват в ограничени, локализирани и целенасочени наземни рейдове срещу „Хизбула“ в южноливански села, които представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел“, се казва в позицията на израелската армия, цитирана от Reuters.

Ливански източник от сферата на сигурността коментира пред информационната агенция, че израелски части са преминали през нощта за разузнавателни и сондажни операции. Ливанските войски са се изтеглили от позициите си по границата и не е стреляла по настъпващите израелци.

Според двама палестински служители по сигурността, израелски удар в Ливан рано във вторник е бил насочен срещу Мунир Макда, командир на ливанския клон на военното крило на палестинското движение „Фатах“ - Бригадата на мъчениците Ал-Акса. Той е бил нанесен по сграда в многолюдния палестински бежански лагер Аин ал-Хилвех близо до южния град Сидон. Това е първият удар по най-големия палестински лагер в Ливан от началото на трансграничните военни действия между „Хизбула“ и Израел преди близо година.

Операцията е поредната ескалация на конфликта между Израел и подкрепяните от Техеран бойци, който сега заплашва да привлече САЩ и Иран. В Сирия трима цивилни са загинали, а други девет са били ранени при израелски въздушен удар по столицата Дамаск.

Атака срещу американска база в Ирак

Повишаването на напрежението в Близкия изток не спира дотук. AFP съобщи, че в понеделник вечерта е била подложена на ракетна атака военна база в Багдад, Ирак, в която са разположени американски сили.

По данни на двама иракски военни служители най-малко две ракети са били изстреляни по военната база „Виктория“, близо до международното летище в иракската столица. Базата е активирала противовъздушната си отбрана и е прихванала ракетите. Тя е използвана като щаб на американските сили в Ирак от 2003 г. до 2011 г., когато е предаден на иракското правителство. В нея все още се намират американските сили. И преди тя е била цел на ислямистките сили в страната.