Наскоро Bloomberg съобщи, че Apple е близо до пускането на актуализиран iPhone SE, който ще бъде първата актуализация на модела от нисък клас от 2022 г. насам. Според 9to5Mac гигантът от Купертино също така планира да използва телефона като стартова площадка за своите собствени 5G модеми.

Той закупи по-голямата част от бизнеса със смартфон модеми на Intel за 1 млрд. долара още през 2019 г., след като предприе стъпки за по-голяма самостоятелност и агресивно набираше персонал, за да осъществи това. Въпреки това производителят на iPhone все още не е пуснал на пазара устройства, които използват модеми, проектирани от вътрешния му екип.

Apple и Qualcomm - производителят на модемите за всички досегашни издания на iPhone - имат сложна история. През 2017 г. Qualcomm съди Apple, обвинявайки я, че нарушава нейни патенти, свързани със способността на телефоните ѝ да се свързват бързо с интернет след включването им, както и такива, засягащи ефективността на батерията, графичната обработка и способността на приложенията да изтеглят данни по-бързо.

В крайна сметка те уредиха патентния си спор, след като Apple се съгласи да плаща на Qualcomm лицензионни такси и да сключи шестгодишно лицензионно споразумение, както и многогодишна сделка за доставка на мрежови чипсети.

В момента Apple все още оборудва своите устройства с 5G модеми, произведени от Qualcomm. Миналата година производителят на чипове също така обяви, че ще продължи да предоставя модеми на Apple до 2026 г. Затова е възможно сега Apple да иска да изпробва своя собствен модем първо само с един модел, преди да внедри технологията си в повече устройства.

Според 9to5Mac iPhone SE 4 ще изглежда подобно на iPhone 14 и ще бъде захранван от чип A18 с 8 GB RAM, което ще направи възможно той да поддържа някои функции на Apple Intelligence. Модификацията ще разполага с Face ID и вече няма да има бутон Home, както предишните iPhone SE. Тя ще разполага и с 48-мегапикселовата широка камера като iPhone 15 и 12-мегапикселова предна камера.

iPhone SE 4 ще бъде представен през следващата година, вероятно някъде през пролетта.