Във вторник ирландското правителство очерта как възнамерява да похарчи 13 млрд. евро от данъците на Apple - неочаквана сума, която Дъблин всъщност прекара няколко години в борба да не получи.

В предизборната си реч за бюджета ирландският министър на финансите Джак Чеймбърс заяви, че неотдавнашното решение на Европейския съд е осигурило на страната еднократни приходи, „които могат да бъдат трансформиращи“.

По думите му бъдещите икономически резултати на страната ще зависят от това как ще бъде приоритизирана и изпълнена инфраструктурната програма през следващото десетилетие. Според него е „наложително“ паричната инжекция да не се използва „за ежедневни разходи или за стесняване на данъчната основа“.

„Мнението на това правителство е, че трябва да използваме тези приходи за справяне с известните предизвикателства, пред които сме изправени в областта на жилищната, енергийната, водната и транспортната инфраструктура“, заяви Чеймбърс, цитиран от CNBC.

Коментарите му идват три седмици, след като Съдът на Европейския съюз се произнесе срещу Apple във връзка с данъчните ѝ дела в Ирландия. В знаменателното решение, което според съда е окончателно, се казва, че технологичният гигант трябва да плати на Ирландия милиарди евро за неплатени данъци. Решението на Съда на ЕС беше приветствано от защитниците на данъчното правосъдие, както и от напускащия ръководител на блока по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, която го определи като „огромна победа“ за европейските граждани.

Тогава Apple заяви, че е разочарована от решението, а ирландското правителство - че позицията му винаги е била, че „не предоставя преференциално данъчно третиране на никакви компании или данъкоплатци“.

Инфраструктура от основно значение

Във вторник ирландското министерство на финансите прогнозира, че данъчните приходи през тази година ще достигнат 105,7 млрд. евро, което е с 13,6 млрд. повече от предишната оценка, главно благодарение на постъпленията от корпоративен данък и приходите от решението на Съда на ЕС. Страната, която е база на Apple в Европа, има една от най-ниските ставки на корпоративния данък в блока.

В продължение на години малката държава членка на ЕС, твърдеше, че производителят на iPhone не трябва да изплаща неплатени данъци. Тя оспорваше делото заради опасения, че то може да застраши способността ѝ да привлича инвестиции от компании, желаещи да ограничат данъчните си задължения върху печалбите си от чужбина.

Решението на Съда на ЕС от 10 септември обаче потвърди това на Европейската комисия от 2016 г., че Дъблин е предоставил на американския технологичен гигант „неправомерна помощ, която трябва да се възстанови“.

Ирландия, която трябва да проведе парламентарни избори не по-късно от март следващата година, в момента е в необичайното положение да има бюджетен излишък от няколко милиарда евро, което отчасти се дължи на високите постъпления от корпоративни данъци.

Дъблинската камара, лобистка група, която представлява повече от 1000 предприятия в ирландската столица, приветства ангажимента за инвестиране на приходите от решението на Съда на ЕС в „инфраструктурни неща от първа необходимост“.

„Отделянето на средства за жизненоважни капиталови проекти е от първостепенно значение, тъй като без ясното им разпределение всички подобни проекти са само пожелателни“, коментира във вторник изпълнителният директор на Дъблинската камара Мери Роуз Бърк. „Радваме се да видим, че правителството е постигнало съгласие за осезаемо, обособено финансиране на инфраструктурата за водоснабдяване, канализация и електропреносна мрежа“.