Европейският съюз вече е скъпо главоболие за Apple.

Миналата седмица най-голямата компания в света загуби обжалване на данъчни разплащания в размер на 13 млрд. евро. През март тя беше глобена с 1,8 млрд. евро заради правилата за магазините за приложения. В момента се водят три разследвания, които могат да ѝ наложат глоба за неспазване на изискванията на Закона за цифровите пазари на ЕС (DMA).

Основният фокус на Apple миналата седмица беше представянето на новия iPhone, който обещава да използва изкуствен интелект за писане на съобщения, обработване на видео и дори резервации в ресторанти. Но не и в Европейския съюз, където „регулаторната несигурност“ означава, че компанията няма да пусне функцията.

Една от високопоставените потребителки на компанията, комисарят по конкуренцията в блока Маргрете Вестагер, не беше разочарована, като през юни заяви, че е „доста облекчена, че няма да получа услуга с изкуствен интелект на моя iPhone“.

Apple беше един от технологичните гиганти, който играеше безпроблемно играта в Брюксел, заобикаляйки антитръстовите и регулаторните проблеми, които сполетяха други големи компании, посочва Politico.

И въпреки че по-рано тази година компанията потуши антитръстова проверка, а миналата година добави порт за зареждане, изискван от ЕС, на който преди това се противопоставяше, това беше само част от това, което тази седмица Вестагер нарече „смесена ситуация“. Преди това тя разкритикува компанията за това, че е оставила „тъжен привкус на незаконно поведение“.

Най-големите регулаторни проблеми на Apple се фокусират върху нейния App store. Тя се превърна от производител на устройства в платформа за приложения, която генерира приходи от 383 млрд. долара през фискалната си година, приключваща през септември 2023 г. Около една четвърт от огромните приходи идват от Европа.

Сега гигантът продава услуги и взема дял от тези, идващи от други разработчици, които предлагат приложенията си в магазина на Apple. Компанията твърди, че гарантира сигурността и функционалността на тези приложения, докато някои разработчици наричат тази такса несправедлив „данък Apple“, който искат регулаторите и съдилищата да ограничат.

ЕС е един от няколкото правоприлагащи органи, които проверяват как Apple определя правилата за разработчиците на приложения, които продават на нейната платформа. Но блокът е стигнал по-далеч в ограничаването на някои практики извън закона чрез DMA.

Apple лобираше усилено и неуспешно срещу разпоредба на DMA, която забранява страничното зареждане. Това е практиката за добавяне на нов магазин за приложения към устройството, за да могат клиентите да инсталират софтуер, който не е в платформата на Apple. Компанията твърди, че това ще намали сигурността на iPhone, тъй като ще улесни киберпрестъпниците да вкарват своите програми в смартфоните.

Под натиск

Въпреки това Apple все пак се стреми да спазва новите правила на ЕС. По-рано тази година тя изготви план за привеждане в съответствие с изискванията, като през март отвърна на критиките по този въпрос, обяснявайки, че инженерите ѝ „са били принудени да рисуват на празен лист“, когато са измисляли нови бизнес условия.

Непрестанните критики от страна на разработчиците, че Apple може би не е стигнала достатъчно далеч в промените, накараха компанията да направи няколко промени в своите условия през последните месеци.

Говорителят на Apple Джулиън Тросдорф казва пред Politico, че компанията „ще продължи да се ангажира конструктивно с Европейската комисия“.

„През изминалите месеци демонстрирахме гъвкавост и отзивчивост към Европейската комисия и разработчиците, като изслушвахме и включвахме техните отзиви.“

Вестагер, възторжена от изненадващата победа от данъчните дела на Apple, заяви след събитието: „Ние работим с компаниите, за да могат те да спазват изискванията. Ние не работим срещу тях.“

Все още са възможни много търкания, тъй като Apple оспорва глобата на Комисията и прилагането на DMA в съда, дори когато се бори с регулаторните органи за това как да спазва закона и как нейните услуги могат да отговарят на новия правен стандарт.