Магазинът за приложения App Store на Apple нарушава технологичните правила на ЕС, тъй като не позволява на разработчиците да насочват потребителите към алтернативни оферти.

Такова е становището на антитръстовите регулатори на ЕС, а обвинението им може да доведе до голяма глоба за производителя на iPhone, пише Reuters.

Европейската комисия, която действа и като антитръстов и технологичен регулатор на Европейския съюз, заяви, че е изпратила предварителните си заключения на Apple след разследването, започнало през март.

Това е първият случай, в който европейските регулатори използват новите дигитални правила по Закона за дигиталните пазари (DMA), срещу голяма технологична група.

Ако бъде призната за виновна, Apple е заплашена от санкция в размер до 10% от глобалните си годишни приходи. Глобите могат да нараснат до 20 %, в случай че нарушението се повтори, заяви ЕС, цитиран от FT.

От своя страна компанията заяви, че е "направила редица промени, за да се съобрази с DMA в отговор на обратната връзка от разработчиците и Европейската комисия".

"Убедени сме, че нашият план е в съответствие със закона, и смятаме, че над 99% от разработчиците ще плащат същите или по-малки такси на Apple при новите бизнес условия, които създадохме".

Ръководителят на антитръстовия орган на ЕС Маргрете Вестагер още миналата седмица посочи проблеми с новите условия на Apple.

"Смятаме, че в сегашния си вид тези нови условия не позволяват на разработчиците на приложения да общуват свободно с крайните потребители и да сключват договори с тях", заяви тя на пресконференция.

Според ЕК, съгласно повечето от бизнес условията, Apple позволява управление само чрез "връзки", което означава, че разработчиците на приложения могат да включат връзка, която пренасочва клиента към уеб страница, където той може да сключи договор.

ЕК разкритикува и таксите, начислявани от Apple за улесняване на първоначалното придобиване на нов клиент от страна на разработчиците чрез App Store, като заяви, че надхвърлят строго необходимото за подобно възнаграждение.

Таксите включват такса от 50 цента на изтегляне, която компаниите трябва да плащат, ако приложението им се използва от повече от 1 млн. души.

Изпълнителният орган на ЕС започва и разследване на производителя на iPhone във връзка с новите договорни изисквания към разработчиците на приложения и магазините за приложения от трети страни и дали те са необходими и пропорционални.

"Новият слоган на Apple трябва да бъде "действай различно". Днес предприемаме допълнителни стъпки, за да гарантираме, че Apple спазва правилата на DMA.", заяви Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

През януари Apple въведе исторически промени в мобилния си софтуер iOS, магазина за приложения и уеб браузъра Safari в ЕС като част от усилията да успокои опасенията за конкуренцията.

В петък технологичният гигант заяви, че отлага въвеждането на функции с изкуствен интелект в iPhone в ЕС поради несигурността, породена от новите технологични правила.

Apple е подложена на нарастващ натиск от регулаторните органи на ЕС. Тази година компанията беше глобена с 1,8 млрд. евро за потискане на конкуренцията от страна на конкурентни услуги за стрийминг на музика, припомня FT. Apple оспорва глобата в съдилищата на ЕС.

Освен на Apple, през март ЕС започна разследване и срещу Alphabet и Meta по силата на Закона за дигиталните пазари (DMA), припомня CNBC. Така наречените правила за борба с изкривяването на пазара бяха една от големите области на внимание на проучването. Съгласно DMA на технологичните компании не се разрешава да блокират предприятия да информират потребителите си за по-евтини варианти на своите продукти или за абонаменти извън магазина за приложения.