Китайската компания за смартфони Huawei съобщи във вторник, че цената на нейния триизмерен смартфон ще започва от еквивалента на над $2800.

Предварителните поръчки на модела започнаха в събота, а продажбите му в магазините ще стартират на 20 септември. Това е същият ден, в който новата серия iPhone 16 на Apple трябва да бъде пусната в магазините, включително в Китай.

В понеделник в Щатите Apple обяви, че цената на iPhone 16 Pro Max ще започва от $1199, а на iPhone 16 - от $799. Предварителните поръчки ще започнат в петък.

Първият набор от функции на Apple Intelligence AI ще бъде наличен в безплатна актуализация на софтуера следващия месец. Потребителите на iPhone 16, както и тези на iPhone 15 Pro и Pro Max ще могат да ги използват.

Според презентацията от вторник Mate XT на Huawei също е снабден с AI функции, като превод на текст и генериране на съдържание в облака.

„Прекарахме пет години в стремеж към това“, каза Ричард Ю, изпълнителен директор на Huawei и председател на борда на директорите на потребителската бизнес група, преведен oт мандарин и цитиран от CNBC.

Mate XT се предлага в червено и черно, в три варианта за съхранение с цени от 19 999 юана ($2 809) до 23 999 юана ($3 371). Дебелината на устройството в разгънато състояние е 3,6 мм, а екранът му е 10,2-инчов.

Смартфонът може да показва съдържание на единичен, двоен или троен екран. Батерията му е с дебелина 1,9 мм. Mate XT работи и със сгъваема клавиатура.

Според уебсайта на компанията до обяд във вторник повече от 3,5 милиона души са направили предварителна поръчка на триизмерния Mate XT на Huawei. Броят на предварителните заявки се е увеличил над 4 милиона след събитието по представянето.

Завръщане на пазара

Apple също така обяви нов чип A18 за новите си модели, който използва изключително усъвършенствана 3-нанометрова технология. Компанията твърди, че чипът прави iPhone 16 значително по-бърз от iPhone 12. Huawei не спомена за никакви разработки на чипове по време на представянето на Mate XT, предава CNBC.

Китайската компания се опитва да се завърне в индустрията, която беше силно засегната, след като САЩ наложиха санкции на Huawei през 2019 г. През октомври 2022 г. САЩ наложиха по-широки ограничения върху американските продажби на усъвършенствани чипове на китайски предприятия.

Но в края на август 2023 г. китайският телекомуникационен гигант тихомълком пусна своя Mate 60 Pro, чийто анализ на TechInsights показа, че има чип, произведен по 7-нанометров процес от китайския производител SMIC.

Във вторник Ю отбеляза как компанията не се е отказала въпреки четирите кръга от санкции.

Huawei започна събитието, като обсъди подробности за Mate XT и цената му. Това контрастира с представянето на продукта ѝ миналата година, когато не разкри никакви подробности за Mate 60 Pro и не съобщи за напреднал пробив в чипа по време на високопрофилното събитие.

Новината, че Huawei е постигнала такава усъвършенствана технология, помогна за засилване на продажбите ѝ в Китай, въпреки липсата на достатъчно потребителски разходи като цяло.

По данни на Canalys през второто тримесечие на тази година Apple е изпаднала от списъка на петте най-големи доставчици на смартфони в Китай. За първи път местни играчи заемат всичките пет места.

Huawei се класира на четвърто място по пазарен дял с 10,6 млн. доставени смартфона, според Canalys. Китайският производител вече продава сгъваеми и флип телефони, подобно на китайските си конкуренти. Apple все още не е навлязла в тези категории.