Китайският технологичен гигант Huawei отчете значителен скок на приходите и нетната печалба за първото полугодие, като продажбите на смартфони са високи, а бизнесът с компоненти за интелигентни автомобили също се развива добре въпреки санкциите на САЩ.

Нетната печалба за периода януари-юни се е покачила с 18% до 54,9 млрд. юана (7,7 млрд. долара) при 34,3% ръст на приходите до 417,5 млрд. юана. Това са най-високите резултати на компанията за първото полугодие от същия период на 2020 г. насам.

Huawei не предостави разбивка на приходите за отделните звена, но неин говорител казва пред Reuters, че основният ѝ потребителски бизнес, който включва смартфони и персонални компютри, както и отделът за компоненти за интелигентни автомобили, са се представили силно.

Данните на изследователската компания Canalys показват, че Huawei е доставила 22,2 млн. смартфона в континентален Китай през първото полугодие, което е с 55% повече спрямо година по-рано.

Миналата година компанията се върна на пазара на 5G премиум смартфони със своята серия Mate 60, а тази - с високотехнологичните си модели от серията P - въпреки че повечето от тези продажби остават ограничени до вътрешния пазар.

Пускането на пазара беше отбелязано в Китай като триумф над американските санкции, които от 2019 г. насам не позволяват на компанията да получи достъп до усъвършенствани чипове и други технологии.

Вашингтон разглежда Huawei като риск за националната сигурност - обвинение, което компанията отрича. Оттогава санкциите на САЩ се разшириха, за да обхванат забрани за износ на високотехнологични американски чипове за всички китайски компании, като Вашингтон се стреми да възпрепятства напредъка в технологиите за китайската армия.

През последните четири години Huawei отбелязва забележителен ръст на своето звено Intelligent Automotive Solution, което иска да превърне в доминиращ доставчик на софтуер и компоненти за интелигентни електромобили и е сключило сделки с много производители.

Подразделенията на Huawei, занимаващи се с информационна и комуникационна инфраструктура, облачни технологии и цифрова енергия, са постигнали стабилни резултати, посочва говорителят, добавяйки, че печалбата за първото полугодие не е била увеличена от продажбата на предприятия или активи, както е било през същия период на миналата година.