Huawei е в разгара на едно от най-впечатляващите завръщания в историята на технологичната индустрия.

Китайският гигант, който е в центъра на ескалиращото съперничество между Вашингтон и Пекин, твърди, че над 900 милиона смартфона вече използват неговата операционна система Harmony OS.

"За 10 години направихме това, което нашите европейски и американски колеги успяха за повече от 30 години, и постигнахме независим контрол върху основната технология на операционната ни система", заяви Ричард Ю, председател на потребителската бизнес група на Huawei, на форум в петък, цитиран от CNN.

Harmony, която на китайски се нарича "Hongmeng", беше представена за първи път през 2019 г., месеци след като Huawei стана част от черния търговски списък на САЩ, който забранява на американските компании да продават софтуер на китайския производител без лиценз.

Американските политици отдавна твърдят, че Huawei представлява риск за националната сигурност, опасявайки се, че Пекин може да използва оборудването ѝ за шпионаж. Компанията многократно отричаше тези твърдения, но това не попречи на някои американски съюзници - като Великобритания - да ограничат ролята ѝ в изграждането на 5G мрежи.

Забраната на САЩ попречи на компании като Google да доставят нови устройства на Huawei с нейната операционната система. Тези ограничения нанесоха огромен удар върху амбициите на компанията по онова време, като някои анализатори прогнозираха, че смартфоните ѝ ще се превърнат в "остаряла тухла".

Сега Huawei отново си проправя път към върха. Освен това навлиза и в нови сфери. Миналата година пусна на пазара електрически седан, който ще се надпреварва по продажби с Model S на Tesla. Още повече, производителят има и големи амбиции в областта на изкуствения интелект.

Nvidia, която се конкурира с Microsoft за най-ценната публична компания в света, по-рано тази година обяви Huawei за основен конкурент в редица области, включително в производството на процесори, които захранват системите за изкуствен интелект.

Ю заяви в петък, че AI системата на Huawei, съставена от процесори Ascend, е 1,1 пъти по-ефективна при обучението на големи езикови модели от другите международни предложения.

Изненадващо развитие

Продажбите на флагманските смартфони на Huawei са се увеличили със 72% през първите пет месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година, подчертавайки амбициите на компанията да си проправи път обратно към върха въпреки строгите ограничения на САЩ.

Популярният модел Mate 60 Pro на базирания в Шънджън конгломерат влезе в заглавията на вестниците миналата година, когато американското правителство поиска повече информация за смартфона, който включва усъвършенстван процесор.

Дебютът му шокира експертите в бранша, които се питаха как компанията може да се сдобие с такива чипове след мащабните усилия на САЩ да ограничат достъпа на Китай до чуждестранни технологии, посочва CNN.

Нетната печалба на компанията се е покачила с 564% до 2,71 млрд. долара през първото тримесечие, а този силен скок идва, след като през 2023 г. тя отбеляза най-бързия си ръст на приходите от четири години насам. Това се дължи и на активизирането на потребителския сегмент и парите от нови бизнеси като компоненти за интелигентни автомобили.

Huawei се насочва и към друга от най-големите компании в света. Успехът на нейните смартфони в Китай са оказали пряко въздействие върху Apple в премиум сегмента, според данни на Counterpoint Research от април.

Производителят на iPhone, който през първото тримесечие на 2023 г. оглавяваше китайския пазар с близо 20% дял, тази година е паднал до трето място, според Counterpoint. Пазарният му дял възлиза на 15,7%, докато този на Huawei е скочил до 15,5%, от 9,3% през миналата година.