Малка стая, дрон, двукрак робот, каса в супермаркет и други устройства представят нова визия за софтуерното бъдеще на Китай - такова, в което операционна система, разработена от националния шампион Huawei, заменя Windows и Android.

Този шоурум се намира в Центъра за иновации на екосистемата Harmony в южния град Шънджън - местна правителствена структура, която насърчава властите, компаниите и производителите на хардуер да разработват софтуер, използвайки OpenHarmony. Версията с отворен код на операционната система беше разработена от Huawei преди пет години, след като санкциите на САЩ прекъснаха поддръжката на Android на Google за устройствата на китайския технологичен гигант. Докато неотдавнашните премиери на смартфони със силни продажби на Huawei бяха внимателно наблюдавани за признаци на напредък във веригата за доставки на чипове в Китай, компанията тихо натрупа опит в сектори, които са от решаващо значение за визията на Пекин за технологична независимост - от операционни системи до софтуер за автомобили.

Миналата година президентът Си Дзинпин заяви пред елита на политбюро на Комунистическата партия, че Китай трябва да води трудна битка за локализиране на операционните системи и други технологии "възможно най-скоро", тъй като САЩ ограничават износа на модерни чипове и други компоненти.

OpenHarmony сега се популяризира широко в Китай като "национална операционна система" на фона на опасенията, че други големи компании могат да бъдат откъснати от продуктите на Windows и Android, на които разчитат много системи в страната.

"Този стратегически ход вероятно ще подкопае пазарния дял на западните операционни системи като Android и Windows в Китай, тъй като местните продукти набират популярност", казва пред Reuters Съни Чунг, асоцииран сътрудник в Jamestown Foundation, американска група за отбранителна политика.

През първото тримесечие на 2024 г. HarmonyOS на Huawei, версия на операционната система на компанията, изпревари iOS на Apple, превръщайки се във втората най-продавана мобилна операционна система в Китай след Android, сочат изчисленията на изследователската компания Counterpoint. Тя все още не пусната в смартфони извън Китай.

Huawei вече не контролира отворената итерация на операционната система - OpenHarmony, след като през 2020 г. и 2021 г. подари изходния ѝ код на организация с нестопанска цел, наречена OpenAtom Foundation. Но както в иновационния център, така и в правителствените документи OpenHarmony и HarmonyOS често се споменават взаимозаменяемо като част от по-широката екосистема Harmony. Според анализатори развитието на HarmonyOS, която се очаква да бъде пусната във версия за персонални компютри през тази или следващата година, ще стимулира приемането на OpenHarmony.

"Harmony създаде мощна основна операционна система за бъдещето на китайските устройства", акцентира Ричард Ю, председател на потребителската бизнес група на Huawei, при откриването на конференция за разработчици миналата седмица.

Самодостатъчност

Huawei представи Harmony за първи път през август 2019 г., три месеца след като Вашингтон го постави под търговски ограничения заради предполагаеми опасения за сигурността. Huawei отрича нейното оборудване да представлява риск.

Оттогава Китай увеличи усилията си за самодостатъчност, като се откъсна от основния център за споделяне на код Github и се застъпи за местна негова версия - Gitee. През 2014 г. Китай забрани използването на Windows в правителствените компютри и сега те използват предимно операционни системи, базирани на Linux. Microsoft получава само около 1,5% от приходите си от Китай, заяви нейният президент този месец.

Първоначално изградена върху системата с отворен код Android, тази година Huawei пусна първата си "чиста" версия на HarmonyOS, която вече не поддържа приложения, базирани на мобилната операционна система на Google, в ход, който допълнително откъсна екосистемата в Китай от останалия свят.

В доклад на Jamestown Foundation от миналия месец се казва, че собственикът на OpenHarmony - OpenAtom - изглежда координира усилията на китайски компании за разработване на жизнеспособна алтернатива на американските технологии, включително за приложения в областта на отбраната, като например сателити.

Отворен източник

OpenHarmony е най-бързо развиващата се операционна система с отворен код за интелигентни устройства през миналата година, като повече от 70 организации са допринесли за нея и повече от 460 хардуерни и софтуерни продукта са създадени в сферата на финансите, образованието, авиацията и промишлеността, разкри Huawei в годишния си доклад за 2023 г.

“Целта на превръщането ѝ в софтуер с отворен код е да се повтори успехът на Android в премахването на лицензионните разходи за потребителите и да се даде на компаниите персонализиран трамплин за техните собствени продукти”, посочва пред Reuters Чарли Ченг, заместник-управител на Центъра за иновации в екосистемата Harmony. "Harmony определено ще се превърне в основна операционна система и ще даде на света нов избор извън iOS и Android. Китай се учи от Запада."

Екосистемата Harmony получи силна подкрепа от родния град на Huawei - Шънджън, който в миналото е бил използван като място за изпробване на политики, приети по-късно в цял Китай. Според презентацията на центъра там, наред с този, открит в югозападния град Чънду, се очакват още 10 центъра в други 10 града.

Сред основните разработчици на OpenHarmony са Shenzhen Kaihong Digital, ръководена от Ван Ченглу, бивш служител на Huawei, известен като "кръстник" на Harmony, и Chinasoft. И двете компании са работили по инфраструктурен софтуер в пристанището на Тиендзин и за мините в китайската провинция Шаанси, която е най-големият производител на въглища.

Въпреки че OpenHarmony до голяма степен е ограничена до Китай, базираната в Брюксел група за отворен код Eclipse Foundation заявява, че също я използва за разработване на система, наречена Oniro, за използване в мобилни телефони и устройства за “Интернет на нещата”.

Предишните опити на Китай да създаде големи проекти с отворен код трудно са печелили популярност сред разработчиците, но нарастващият пазарен дял на Huawei на пазара на смартфони и допълнителната работа за разработване на по-широка екосистема дават предимство на Harmony, казват анализатори.

Повече от 900 милиона устройства, включително смартфони, часовници и автомобилни системи, работят с HarmonyOS, а 2,4 милиона разработчици кодират в екосистемата, изчисляват от Huawei този месец.

"OpenHarmony ще се нуждае от повече време и итерации, така че тези разработчици да бъдат по-уверени да работят с нея", казва Ема Сю, анализатор в изследователската компания Canalys. "Но репутацията, поведението и доверието, които HarmonyOS е постигнала, определено ще доведат до положителен ефект."