Apple представи iPhone 16 в понеделник, като технологичният гигант се опитва да вдъхне нов живот на своя водещ продукт, залагайки, че потребителите ще бъдат убедени да се откажат от по-старите си устройства чрез внедряване на нови генеративни функции с изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че най-новият модел е първият смартфон, който е „проектиран от нулата“ за изкуствен интелект „и неговите революционни възможности“, докато присъстващите се трупаха в кампуса на Apple „Стив Джобс“ за годишното събитие по представянето на продуктите, предава Financial Times.

iPhone 16, който ще бъде пуснат в продажба на 20 септември, а предварителните поръчки започват този петък, се появява в момент, когато технологичният гигант се стреми да се утвърди като играч в областта на изкуствения интелект и да съживи затихващите продажби на iPhone с нови AI функции в последната си операционна система iOS18 - въпреки че анализаторите се съгласиха, че на представянето липсват големи изненади. Акциите на Apple завършиха деня без промяна.

Анализаторите от Уолстрийт очакват, че продажбите на iPhone ще се увеличат през следващата година благодарение на новите функции на „Apple Intelligence“, които включват подобрен гласов асистент Siri, редактиране на снимки, помощни средства за писане и безплатен достъп до ChatGPT чрез партньорство с OpenAI. Събитието в понеделник внесе малко повече яснота относно сроковете на тези стартиращи функции, които ще започнат седмици след продажбата на първите iPhone 16.

Освен че наследява Action Button от iPhone 15 Pro, iPhone 16 и 16 Plus вече са оборудвани с нов бутон, подобен на DSLR, който можете да използвате за правене на снимки и видеоклипове, както и за регулиране на настройките. Модела има и две задни камери, разположени една върху друга, които поддържат пространствен видеозапис за гледане на Apple Vision Pro.

Компанията обяви, че някои ключови елементи на предлаганата от нея услуга Apple Intelligence ще стартират следващия месец на американски английски език, а през декември ще бъдат пуснати с „локализиран английски език“ в Обединеното кралство, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Южна Африка. През следващата година ще бъдат добавени китайски, японски, френски и испански език.

Очаква се ChatGPT в iPhone да се появи при потребителите до края на годината, малко по-късно от първоначалната вълна от приложения за подобряване на производителността, които ще са активни през октомври.

„В момента наблюдаваме надпревара във въоръжаването в областта на изкуствения интелект“, казва пред FT Паоло Пескаторе от PP Foresight. „Видяхме я при мегапикселовите фотоапарати, а сега става въпрос за това кой има най-добрата платформа за изкуствен интелект. Компании като Google, Microsoft и Meta правят огромни инвестиции, а възвръщаемостта все още не е ясна.“

iPhone 16 ще се предлага в четири модела: Pro, Pro Max, Plus и базов вариант. Pro и Pro Max имат по-голям екран и по-усъвършенствана камера. В САЩ Базовият модел ще струва 799 долара, Pro - 999 долара, а по-големият Pro Max - 1199 долара.

iPhone 16 разполага с новия чип A18, който ще подобри производителността, за да се справи с изискванията за локално стартиране на модели с изкуствен интелект на устройството. Процесорът е разработен на базата на следващото поколение архитектура V9 на Arm.

Срибалан Сантханам, вицепрезидент на групата за силициево инженерство на компанията, заяви, че чипът доказва, че Apple е скочила „две поколения напред“, като A18 е „до 30 % по-бърз“ от процесорите в iPhone 15 и дори отправя предизвикателство към „настолните компютри от висок клас“.

Apple iPhone 16 Pro

Подобрената версия на A18 в Pro моделите на iPhone 16 ще бъде „най-бързият процесор в който и да е смартфон“, добави той.

Apple също така заяви, че Apple Watch Series 10 ще бъде наличен от 20 септември. Компанията обяви, че Series 10 има по-голям дисплей, по-тънък дизайн, по-бързо зареждане на батерията и нов чип S10 за машинно обучение. Той ще бъде снабден с функция за откриване на сънна апнея, като компанията очаква одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) „съвсем скоро“. Цените започват от 399 долара.

Apple представи AirPods 4, които са снабдени с нов чип H4, позволяващ по-добро качество на звука. С дизайн с отворени уши Apple твърди, че новите слушалки са „най-удобните AirPods“ досега. Освен това те разполагат с полезни функции като изолация на гласа и режим на прозрачност. Те идват с по-малък USB-C съвместим калъф за зареждане с високоговорител, който им позволява да издават звук, ако се опитвате да ги намерите с приложение.

Apple въвежда активно шумопотискане и в следващото поколение AirPods, но те са по-скъпи. Доставките и на двата продукта започват на 20 септември. Най-новите слушалки AirPods Pro 2 на компанията ще се предлагат с нов слухов апарат, функция за тестване на слуха от „клиничен клас“ и защита на слуха, като също се очаква разрешение от FDA.

„Гамата iPhone 16 е от огромно значение за Apple в момент, когато потребителското търсене на нови смартфони се забавя“, казва Лео Геби от CCS Insight. Според него Apple Intelligence „ще бъде в основата на следващото десетилетие на iPhone“.

След събитието анализаторът на Piper Sandler Мат Фарел потвърди неутралния си рейтинг за акциите на Apple, пишейки, че събитието е протекло „до голяма степен според очакванията“.

„В крайна сметка това е дългосрочна игра за Apple и макар че може да не видим по-голямо въздействие веднага, Apple Intelligence ще промени изцяло потребителското изживяване при смартфоните, както при първия iPhone“, казва Набила Попал от International Data Corporation.