Ентусиазмът към акциите на изкуствения интелект прикрива наличието на уязвимост в по-голямата част от технологичния сектор, тъй като много от компаниите в него все още са в рецесия след забавянето от 2022 г. поради пандемията.

Това е становището, изразено от редица инвеститори след анализа на финансовите отчети за последното тримесечие.

Масивното нарастване на цените на акциите на технологичните гиганти, за които се предвиждаше да бъдат ранни бенефициенти на изкуствения интелект, като Nvidia и Microsoft, помогна да се заличат спомените за ужасната 2022 г., когато доминираният от технологиите Nasdaq Composite се срина с почти една трета, припомня Financial Times.

Под повърхността обаче много компании, които не се фокусират върху изкуствения интелект, а се борят да възстановят инерцията си.

„Когато погледнете към технологиите извън AI, ще забележите, че не се случва толкова много“, коментира Тони Ким, ръководител на технологичните инвестиции в BlackRock. „Много подсектори все още са в рецесия. Единственото нещо, което наистина расте, е изкуственият интелект.“, допълва той.

По-традиционните технологични области като софтуер, ИТ консултации и производство на електронно оборудване за сектори като производството и автомобилната индустрия се сблъскват с трудности, включително слабото търсене и последиците от свръхекспанзията и презапасяването със запаси по време на пандемията. Някои от тях също така са пряко засегнати от развитието на изкуствения интелект, тъй като клиентите с ограничени бюджети пренасочват инвестициите си.

Дъстин Московиц, съосновател на Facebook, който сега е главен изпълнителен директор на Asana, обобщи ситуацията за много компании, тъй като групата за бизнес софтуер намали прогнозите си за остатъка от годината.

„Това, което виждаме в технологичния сектор, е нещо като отдръпване от прекомерното наемане на персонал и прекомерните разходи, които видяхме в началото на пандемията“, коментира той пред анализатори. „Тези аспекти се съчетават с огромна несигурност в икономическата среда и с това какво ще бъде развитието на изкуствения интелект.“

Последните финансови отчети показват, че по-голямата част от големите технологични компании растат по-бавно, отколкото в миналото, докато много по-малки активно се свиват.

По данни на Bloomberg през последните 12 месеца групите в под-индекса S&P 500 IT са увеличили приходите си средно с 6,9%, докато средната стойност за последните пет години е 10%. Около три четвърти от компаниите нарастват по-бавно от средното равнище за последните години.

Печалбата на акция се е увеличила средно с 16% през последните 12 месеца, което е спад спрямо 21% през последните пет години.

Слабостта е по-очевидна в индексите на компании с малка пазарна капитализация. В Russell 2000 технологичният сектор е вторият най-слабо представящ се по отношение на ръста на приходите през второто тримесечие, според данни на LSEG. Приходите спадат с 6,1% на годишна база, а печалбите с 2,8%.

„Генеративният изкуствен интелект прикрива цикличния спад в много други основни сектори“, коментира Тед Мортънсън, технологичен стратег в RW Baird. „Всички се надяват нещата да се подобрят през следващите няколко тримесечия, въпреки че надеждата не е инвестиционна стратегия.“, допълва той.

Дори в подсектори, обхванати от ентусиазма на AI, като например полупроводниците, някои бизнес линии изпитват затруднения.

Брайс Хил, главен финансов директор на доставчика на оборудване за чипове Applied Materials, заяви пред анализатори миналия месец, че „наблюдаваме особено силна притегателна сила, свързана с AI и изчислителните центрове за данни“, но има „луфтове слабост в крайните пазари на автомобилната и промишлената индустрия“.

„Навсякъде, където погледнете в промишлеността, ситуацията е подобна“, смята Джон Бар, портфолио мениджър в Needham Funds, инвестирал в няколко компании за полупроводници, включително Applied Materials.

„Текущият растеж не е толкова голям, така че това, което търсим, са компании, които имат стабилен бизнес и инвестират в нещо ново.“, допълва той.

От началото на лятото инвеститорското въодушевление около компании, фокусирани върху изкуствения интелект, отслабна, което накара много коментатори да прогнозират продължителна ротация на инвеститорското внимание от акциите на големите технологични компании към сектори като финансовите услуги и промишлеността.

Някои специалисти в областта на технологиите се надяват на подобна вътрешноотраслова ротация от най-големите акции с изкуствен интелект към по-пренебрегвани сектори в индустрията.

Макар че малко компании предвиждат трицифрен ръст, какъвто Nvidia отчете през последните тримесечия, има признаци, че някои от най-зле представящите се в технологичния сектор се обръщат в друга посока.

„Мисля, че наблюдаваме стабилизация – нещата спряха да се влошават и ако лихвите се понижат, това ще помогне“, обяснява Тони Уанг, портфолио мениджър във фонда за наука и технологии на T Rowe Price.

„Имам чувството, че идеята, че AI е единственото работещо нещо, е валидна през последните две години. Не съм сигурен, че това ще е така и в следващите две.“, допълва експертът.