И трите основни индекса на фондовите пазари в САЩ завършиха със загуба в сряда, очаквайки тримесечието на Nvidia.

Nasdaq Composite се понижи с 1,12%, а S&P 500 - с 0,6%. Промишленият индекс Dow Jones загуби 159,08 пункта, или 0,39%.

На този фон фючърсите на акциите в САЩ се понижиха, след като Nvidia даде прогноза за приходите си, която се размина с най-високите оценки на анализаторите, което вероятно засилва опасенията за устойчивостта на инвестициите в изкуствения интелект.

Фючърсите върху Nasdaq 100 се понижиха с 0,6% рано сутрин в четвъртък, а договорите върху S&P 500 спаднаха с 0,3%, като и двата индекса задълбочиха по-ранните си загуби.

Въпреки неотдавнашното възстановяване, Nasdaq все още е надолу от рекордния си връх, тъй като инвеститорите се опитват да преценят дали тазгодишното рали на акциите с изкуствен интелект не е изпреварило твърде много печалбите, които технологията действително ще донесе. В същото време очакванията за намаляване на лихвените проценти спомогнаха за изтеглянето на акции от технологичния сектор и насочване към индустрии, които изоставаха.

Европейските фондови борси закриха търговската сесия в сряда предимно с растеж на индексите, като инвеститорите се стремяха да запазят позитивния импулс в очакване на резултатите на Nvidia.

Индексът FTSE 100 на Лондонската фондова борса загуби 0,01%, а във Франкфурт DAX нарасна с 0,57%. Парижкият CAC 40 добави 0,25%. Общоевропейският Stoxx 600 регистрира растеж от 0,34%, като повечето основни регионални борси, както и сектори светят в зелено.

Азия днес

Пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион се понижиха в четвъртък, като акциите на технологичните компании поведоха надолу южнокорейските и тайванските индекси.

Южнокорейският производител на чипове SK Hynix поевтиня с над 5%, а Samsung Electronics спадна с 2,6%, което доведе до понижение на Kospi с 0,71%. Индексът с малка пазарна капитализация Kosdaq намаля с 0,74%.

Тайванският претеглен индекс изгуби 1,14%, като поведе загубите в Азия. Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company се понижиха с 2,07%, докато Hon Hai Precision Industry - известна в международен план като Foxconn, поевтиня с 2,16%.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,42%, а широкият Topix - с 0,24%. Хонконгският индекс Hang Seng загуби 0,4%, а континенталният китайски индекс CSI 300 - 0,31%.

Китайските производители на електромобили Li Auto и BYD бяха сред най-зле представилите се акции в Хонконг в четвъртък след слаби тримесечни резултати.

Акциите на Li Auto паднаха с цели 14,8%, след като производителят отчете нетна печалба от 1,7 млрд. юана (240 млн. долара) за първата половина на 2024 г., което е спад от 47,8% спрямо същия период на миналата година.

BYD поевтиня с 1,2%, след като в сряда компанията обяви по-бавен ръст на печалбата. И при двата производителя маржовете са засегнати от продължаващата ценова война в сектора на електромобилите.