През последните седмици фондовите пазари са обхванати от несигурност относно състоянието на икономиката на САЩ и перспективите за лихвените проценти. В петък председателят на Фед Джером Пауъл премахна голяма част от това, като сигнализира, че централната банка ще започне да намалява лихвите на следващото си заседание през септември.

Сега Уолстрийт насочва вниманието си към Nvidia. Производителят на чипове за изкуствен интелект ще отчете приходите си за второто тримесечие след затварянето на пазарите в сряда, а отчетът му идва в критичен момент за манията по изкуствения интелект, която изстреля пазарите до рекордно високи нива през тази година.

Как приходите на Nvidia могат да повлияят на пазарите

Nvidia, безспорната звезда на пазарното рали, е последната от Великолепната седморка, която трябва да докладва, като нейните резултати могат да се окажат голямо събитие за пазарите.

С пазарна капитализация от над 3 трилиона долара компанията има огромно влияние върху претеглените по тежест индекси като S&P 500. По този начин резултатите на фондовете и акциите на Nvidia са силно корелирани около отчетите за приходите, както се посочва в нова бележка на Bank of America Securities.

Пазарите може да са настръхнали по отношение на отчетите на Nvidia, особено след поредицата от разочароващи доклади на нейните колеги в клуба на технологичните гиганти. Въпреки че повечето от групата отчетоха силен ръст на приходите, акциите им се сринаха, тъй като Уолстрийт се фокусира върху слабостите и изрази загриженост за нарастващите разходи за изкуствен интелект.

Очакванията са високи

Nvidia отчете трицифрен процентен ръст на приходите и продажбите през всяко от последните четири тримесечия и се очаква да го направи отново в сряда. А през всяко от последните шест тримесечия тя регустрира по-добри от очакваните печалба на акция и приходи, както и повишава прогнозата си за приходите.

Акциите на производителят са поскъпнали с над 150% досега през 2024 г., докато S&P 500 е нараснал с близо 18% за същия период

Нещо повече, огромните разходи за инфраструктура за изкуствен интелект, включително чипове на Nvidia, бяха един от определящите фактори за корпоративните печалби през изминалия кръг. През второто тримесечие хиперскейлърите на облачни услуги като Microsoft, Amazon и Alphabet са похарчили над 50 млрд. долара за инфраструктура, което е с около 50% повече в сравнение със същия период преди година.

Тъй като Nvidia заема приблизително 70-95% от пазара на чипове за изкуствен интелект, тези инвестиции със сигурност са били от полза за нея.

И все пак акциите на компанията, както и на нейните колеги от Великолепната седморка, се сблъскаха с известна съпротива през последните месеци. През юли и началото на август дяловете спаднаха с повече от 25%, тъй като инвеститорите се насочиха от големите технологични компании към акции с малка пазарна капитализация, които най-много могат да се възползват от предстоящото намаляване на лихвените проценти.

Въпреки че оттогава акциите се възстановиха и се търгуват само на 6% от най-високата си стойност през юни, те продължават да се характеризират със забележителна волатилност. При отварянето на борсата в понеделник акциите се повишиха с над 1%, преди да направят обрат и да спаднат с 3,8% около час след началото на сесията.

Освен приходите, акциите на Nvidia и нейните технологични колеги също остават уязвими към разпродажби на фона на значителната икономическа и геополитическа несигурност. Предстоящите президентски избори и конфликтите в Близкия изток могат да засилят сезонната слабост, която обикновено се наблюдава при пазарите през септември.