Nvidia се възползва от манията на Уолстрийт по изкуствения интелект и стана една от най-мащабните компании на фондовия пазар със стойност над 3 трилиона долара.

Възходът продължава, а технологичните гиганти купуват все повече чиповете, за да обучават моделите с изкуствен интелект.

Когато следващата седмица компанията представи последните си тримесечни резултати, анализаторите очакват приходите ѝ да са нараснали до 28,65 млрд. долара за тримесечието, което е със 112% повече в сравнение с миналата година, пише Euronews. Това би надвишило 5% ръст на приходите, който компаниите от S&P 500 вероятно ще постигнат за тримесечието, според FactSet.

Проблемът е, че този звезден ръст предизвиква твърде голяма еуфория сред инвеститорите.

През първите шест месеца на годината акциите на Nvidia се покачиха с близо 150% и се търгуваха на цена, надвишаваща 100 пъти печалбата на компанията за предходните 12 месеца.

Огромният ръст означава, че компанията за чипове е допринесла за близо 30% от общата възвръщаемост на S&P 500 за първите шест месеца на годината. И всичко това само от една от 500-те компании в индекса, или 0,2% от членовете му.

Тази огромна тежест се прояви като недостатък през лятото, когато акциите на Nvidia се сринаха с 27% от пика в края на юни до началото на август.

Уолстрийт се опасяваше, че нейните акции и тези на други големи технологични компании просто са станали твърде скъпи в периода на поскъпване, напомнящ технологичния бум от 90-те години, дори с уговорката, че реализират много по-голяма печалба, отколкото който и да е дот-ком в края на 20-ти век.

Спадът на Nvidia помогна за понижаването на S&P 500 с близо 10% от историческия му връх, достигнат миналия месец. В някои дни S&P 500 се понижаваше, въпреки че повечето акции на Уолстрийт се покачваха. Но спадът на Nvidia и други влиятелни акции на технологични гиганти просто надделяваше над всичко останало.

Според Лиза Шейлът, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management, спадовете са изтръгнали „част от излишъците“, след като трейдърите са заложили на Nvidia и други акции от сектора на големите технологии.

Инвеститорите трябва да са наясно, че доброто представяне на Nvidia не гарантира повече печалби за акциите. Само погледнете какво се случи с компанията майка на Google Alphabet по-рано през този отчетен сезон.

Акциите ѝ се понижиха, въпреки че както печалбата, така и приходите надхвърлиха прогнозите на анализаторите, което е сигнал колко трудно ще бъде акциите да продължат да се покачват.