Технологичните акции поведоха основните борсови индекси нагоре, възстановявайки известно спокойствие на пазарите след тежкия край на предходната седмица.

В понеделник S&P 500 се повиши с 1,1%, прекъсвайки тридневната си серия от загуби, до голяма степен благодарение на Nvidia и други производители на чипове . Високотехнологичният Nasdaq Composite спечели 1,6%, след като спадна с 4,2% през предходните три търговски сесии. Промишленият индекс Dow Jones добави 0,3%, или около 128 пункта.

Повишенията в понеделник последваха изявлението на президента на САЩ Джо Байдън в неделя, че прекратява кампанията си за преизбиране - ход, който внесе нова несигурност в изборите, които могат да имат широкообхватни последици за пазарите и икономиката.

Въпреки това сред инвеститорите и анализаторите нямаше голям консенсус за това какво би трябвало да означава изявлението на Байдън за пазарите в краткосрочен план, а движенията в понеделник изглежда бяха повлияни от други фактори.

Сред тях бяха последните спадове на акциите, които се концентрират предимно в технологичния сектор, но в края на миналата седмица се разшириха.

Публикуваните на 11 юли данни, показващи забавяне на инфлацията в САЩ, предизвикаха кратка, но силна ротация от големите технологични акции към тези на малки и средни компании. Причината е, че те са смятани за по-големи бенефициери, в случай че Федералният резерв намали лихвените проценти през следващите месеци.

Но и те се понижиха през последните дни, създавайки предпоставки за възстановяването в понеделник, което обхвана акциите както на големите, така и на малките компании.

Сред индивидуалните участници Nvidia поскъпна с 4,8%, след като Reuters съобщи, че компанията работи по версия на своите чипове с изкуствен интелект, която би била съвместима с американския контрол върху износа за Китай. Verizon спадна с 6,1%, след като безжичният оператор отчете по-слаби от очакваните тримесечни приходи.

Доказателство за приглушеното въздействие на президентската кампания можеше да се види на пазара на облигации.

През предходните седмици доходността на по-дългосрочните държавни ценни книжа на САЩ се е повишила, следвайки спекулациите републиканците да спечелят контрола както над Конгреса, така и над Белия дом. Това увеличава шансовете да бъдат приети данъчни облекчения, които биха могли да увеличат бюджетния дефицит и да засилят инфлационния натиск, посочва The Wall Street Journal.

В понеделник доходността на по-дългосрочните съкровищни облигации първоначално се понижи - вероятно в отражение на по-малките шансове за победа на републиканците, но преди обяд се върна назад.

В края на сесията доходността на бенчмарковите 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се установи на ниво от 4,259%, в сравнение с 4,238% в петък.

Някои инвеститори смятат, че последните пазарни движения имат по-малко общо с политиката, Фед или дори с инфлацията, а повече с това, което те смятат за прекалено високи оценки на акциите.

Пазарни стратези коментират, че предстоящите резултати от печалбите на големите технологични компании могат да допринесат значително за определяне на това дали акциите ще продължат инерцията си от понеделник.

Както компанията майка на Google - Alphabet, така и Tesla ще представят последните си резултати след затварянето на пазара във вторник.