Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид, който управляваше технологичния гигант в продължение на десетилетие, заяви пред студенти от Станфорд, че вижда реална възможност за игра на фондовия пазар, която не включва закупуване на акции на компанията.

Във видеоклип, който беше публикуван от Станфорд тази седмица и впоследствие премахнат, Шмид обяснява, че големите технологични компании планират все по-мащабни инвестиции в Nvidia, които могат да струват до 300 млрд. долара, пише CNBC.

„Говоря с големите компании и те ми казват, че се нуждаят от 20 милиарда, 50 милиарда, 100 милиарда долара - много, много трудно“, казва Шмид и допълва, че е „близък приятел“ на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Той предполага, че огромна част от тези разходи ще бъдат насочени към Nvidia, която произвежда доминиращите чипове за центрове за данни с изкуствен интелект и вече три поредни тримесечия отбелязва увеличение на приходите с над 200%.

На този фон, Google е разработила свои чипове Tensor Processing Units (TPU), които могат да се конкурират с процесорите на Nvidia, но още са на много по-ранен етап.

„Ако всички 300 милиарда долара отиват в Nvidia, знаете какво да правите на фондовия пазар“, допълва Шмид, но уточнява: „Това не е препоръка за акции.“

Бившият главен изпълнителен директор на Google от 2001 до 2011 г. остана член на борда на директорите до 2019 г., се обърна към студентире от Станфорд по темата за изкуствения интелект.

Пред Wall Street Journal той уточни, че е поискал видеото да бъде свалено, тъй като по време на сесията се е изказал погрешно за небрежната работна култура на Google. Но откровените му забележки илюстрират движещата сила зад възхода на Nvidia и централното място на компанията в бума на генеративния AI, започнал в края на 2022 г.

Докато Nvidia наблюдава рязко нарастване на търсенето от облачните компании и водещите разработчици на модели на AI, Уолстрийт се пита дали водещите клиенти на производителя на чипове не харчат прекалено много за инфраструктура.

Nvidia ще предостави най-новата си информация за пазара, когато отчете тримесечните си резултати на 28 август, допълва CNBC.

Шмид предполага, че Nvidia няма да бъде единственият победител в областта на изкуствения интелект, но няма много други очевидни избори. Според него големите компании, които могат да инвестират повече в чипове и центрове за данни на Nvidia, ще получат технологична преднина пред по-малките си конкуренти, които не могат да харчат толкова свободно.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зъкърбърг, чиято компания е закупила около 600 000 от графичните процесори на Nvidia, заяви по-рано този месец, че следващото поколение език модел Llama ще изисква достъп до около 10 пъти по-голяма изчислителна мощ.

„А бъдещите модели ще продължат да се развиват отвъд тази граница“, допълни той на отчета за приходите от тримесечието.

Междувременно беше съобщено, че Сам Алтман разработва заедно с основния спонсор на OpenAI - Microsoft център за данни за AI на стойност 100 млрд. долара, наречен „Старгейт“.

„Когато Microsoft сключи сделката с OpenAI, си помислих, че това е най-глупавата идея, която съм чувал – да прехвърлиш ръководството си в областта на изкуствения интелект на OpenAI, Сам и неговия екип“, казва Шмид.

„И все пак те са на път да станат най-ценната компания.“

Според него, за конкурентите ще бъде трудно да настигнат Nvidia, тъй като много от най-важните инструменти с отворен код, които разработчиците на изкуствен интелект използват, са базирани на програмния език CUDA на компанията. Софтуерът на AMD, който превежда CUDA кода на Nvidia за нейните чипове, „все още не работи“.

Шмид, който през 2010 г. основа компанията за рискови инвестиции Innovation Endeavors, все още притежава около 147 млн. акции на Alphabet, според Bloomberg, оценени на около 24 млрд. долара.

В допълнение към инвестирането в стартъпи той е филантроп и съветник на няколко правителствени комисии по технологиите, допълва CNBC.