Поглеждайки към ръководствата на компаниите в периода на AI манията, виждаме някои познати лица.

Ръководителите на стартъпи се местят постоянно, преминавайки от един към друг, или започват свои собствени проекти.

Всичко това напомня за така наречената PayPal мафия от началото на 2000 г. Става дума за група от бивши служители, които напускат компанията, за да управляват Tesla, LinkedIn, YouTube, Palantir и др. Този път мрежата от таланти води началото си не от Paypal, а от гигантите в областта на изкуствения интелект: OpenAI, Google и Apple, пише Fast Company.

Течът на OpenAI

Бивши служители на OpenAI са създали някои от най-големите компании в областта на изкуствения интелект. Още през 2021 г. вицепрезидентът по изследванията Дарио Амодей подава оставка от компанията заедно със сестра си Даниела, която е ръководител по безопасността. Двамата основават Anthropic, като водят със себе си поне девет бивши служители на OpenAI. Сега Anthropic произвежда Claude, популярния чатбот и конкурент на ChatGPT.

През май изследователят Ян Лейке подаде оставка от OpenAI поради "опасения за безопасността", преди да се присъедини към екипа на Anthropic.

Друг бивш изследовател на OpenAI, Аравинд Сринивас, е един от основателите на Perplexity - търсачка с изкуствен интелект, която преработва огромна база цифрово съдържание, за да отговаря на въпроси и заявки. През май Perplexity срещна критики, след като доклад обвини инструмента в плагиатство. Същия месец Bloomberg съобщи, че OpenAI инвестира във функция за търсене, която да се конкурира с тази на бившия ѝ служител.

Иля Суцкевер е от основателите на OpenAI, като до май е работи като главен учен на компанията. След като подкрепи краткото отстраняване на главния изпълнителен директор Сам Алтман (нещо, за което по-късно заяви, че съжалява), той напусна, за да създаде свое собствено предприятие. За тази компания, Safe Superintelligence Inc., не се знае много, освен че се нарича "първата в света лаборатория за SSI с пряка връзка".

В центъра на OpenAI е и драмата с Илон Мъск. В началото той е съосновател и ключов инвеститор в компанията, но я напуска през 2018 г., позовавайки се на конфликт на интереси, въпреки че в докладите се твърди, че отношенията на Мъск с Алтман са били обтегнати.

Раздялата предизвика дългогодишна разправия, включително съдебен иск от страна на Мъск, който междувременно беше оттеглен. Сега той стартира свое собствено конкурентно предприятие, xAI, което е набрало 6 млрд. долара.

Други бивши служители на AI титана са стартирали над десет независими предприятия и стартъпи. Cresta, услуга за генеративен AI за контактни центрове, е основана от бившия технически сътрудник на OpenAI Тим Ши, а Daedalus, която изгражда производители на прецизни изделия, задвижвани от изкуствен интелект, е създадена от бившия технически ръководител Йонас Шнайдер.

Gantry, компания за инфраструктура за машинно обучение, е стартирана от бившия изследовател на OpenAI Джош Тобин.

Другите титани в индустрията

Google също има своя дял от основатели, които са избягали. Платформата за отпускане на заеми с изкуствен интелект Upstart брои в екипа си възпитаниците на Google Дейв Жируард (бивш президент на корпоративния отдел) и Анна Консулман (бивш мениджър на глобалните програми за корпоративни клиенти).

Компанията за автономни автомобили с изкуствен интелект Nuro пък се управлява от Джиаджун Жу и Дейв Фъргюсън, които са били инженери на самоуправляващия се автомобил на Google.

Междувременно основателите на популярния преводач с изкуствен интелект Lilt се запознават, докато работят по Google Translate.

Тази мрежа се простира още по-далеч с DeepMind, която Google придоби през 2014 г. и сля с подразделението си за изкуствен интелект през 2023 г. Мistral, най-ценната AI компания в Европа, оценена на 6 млрд. евро, е рожба на бившия старши научен сътрудник на DeepMind Артър Менш.

Друга европейска компания за изкуствен интелект, H, се ръководи от двама възпитаници на DeepMind. Мустафа Сюлейман е едно от най-големите имена в областта в момента - той е съосновател на DeepMind, прехвърля компанията в Google, след което напуска, за да създаде свое собствено предприятие Inflection AI, преди да се присъедини към Microsoft.

Apple закъсня с AI, като обяви своя продукт "Apple Intelligence" едва на WWDC през юни. Въпреки това гигантът от Силициевата долина има свои бивши таланти, които са разхвърлени в цялата индустрия.

Имран Чаудри е бил един от основните дизайнери на Apple в продължение на повече от 20 години, като е работил по класически технологии като Mac и iPhone. След като напуска през 2017 г., той основава Humane, компания за потребителска електроника с изкуствен интелект. Humane на свой ред се раздели със своя персонал, като двама изпълнителни директори напуснаха, за да стартират компанията за проверка на факти Infactory.

След като продадоха Workflow на Apple през 2017 г., Ари Уайнстийн и Конрад Крамер отвлякоха старши продуктовия си мениджър Ким Беверет, създавайки стартъп, който се опитва да въведе изкуствен интелект в настолните приложения.

Защо индустрията се формира по този начин?

Някои анализатори обясняват това раздробяване на целия сектор със "сърбежа", който технологичните кадри започват да изпитват в една процъфтяваща индустрия. С други думи, много хора искат да бъдат свои собствени шефове - и да печелят големи пари.

Ясно е обаче, че наличието на компании като OpenAI или Apple в автобиографията може да направи процеса на стартиране много по-успешен.

"Трудно е да го направиш органично, ако не си част от тази екосистема", казва пред Fast Company Ейч Пи Нюкуист, изпълнителен директор на Relayer Group, наричан AI историк.

Според него това е основна група от хора, които наистина са в състояние да разберат как работи всичко, свързано с изкуствения интелект. "Трябва да имате връзка с някакво място или проект, които да дадат на инвеститорите топло чувство", добавя той.

AI индустрията сега е в бум, като стартиращите компании в сферата получават многомилионно първоначално финансиране. Нюкуист обаче смята, че някои от тези проекти може да бъдат затворени скоро: „При експлозивен растеж в крайна сметка ще има последствия“, предупреждава AI историкът.