Биткойнът поскъпна през уикенда, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл драматично обяви, че е „дошло времето“ за намаляване на лихвените проценти.

Цената на водещата криптовалута се повиши до над $64 000, изкачвайки се рязко от дъното под $50 000 по-рано този месец, след като страховете от срив на американския долар внезапно се появиха отново.

На този фон се появяват и други фактори, които могат повлияят на криптопазара.

„Смятаме, че най-важната седмица за фондовите пазар тази година и потенциално от години насам ще бъде следващата седмица, тъй като кръстникът на AI Nvidia ще отчита приходи“, пише технологичният анализатор на Wedbush Securities Дан Айвс в доклад до клиентите, цитиран от Fortune.

Айвс очаква, че Nvidia, чиито акции се изстреляха нагоре, за да я превърнат във втората най-ценна компания в света след Apple, ще обяви пускане на микрофона“ за второто тримесечие в сряда, тъй като затвърждава позицията си на „единствената игра в града“ за компаниите, които искат да купуват чипове и графични процесори.

Акциите на технологичните гиганти в по-широк план могат да бъдат подкрепени от твърдото уверение на Nvidia, че бумът на изкуствения интелект през тази година не е пресилен.

Айвс посочва, че пазарът повече прилича на „момента на старта на интернет през 1995 г., а не на технологичния балон през 1999 г.“, тъй като чиповете на Nvidia са „новият петрол и злато“.

Цената на Биткойн и по-широкият криптопазар може да се окажат на гребена на вълната на Nvidia, ако тя надмине очакванията - или да се срине, ако не успее да ги оправдае. Биткойнът, който често е определян като дигитално злато, остава много по-тясно свързан с фондовия пазар - и по-конкретно с технологичните акции - отколкото благородния метал, който този месец достигна исторически връх.

През юни спадът в цената на водещата криптовалута, при който за малко повече от месец от общия криптопазар бяха изтрити 500 млрд. долара, предвещаваше и кратка корекция на фондовия пазар.

„От юли насам корелацията между Биткойна и акциите стана отрицателна, което предполага, че той може да не следва традиционните пазари по време на спадове. Ако тази тенденция се задържи, рецесията може да повиши цените на криптовалутите, тъй като инвеститорите ще търсят алтернативни хранилища на стойност“, казва пред Forbes Андреа Барбон, професор по финанси в университета в Санкт Гален и експерт по криптовалутите.

„Въпреки това връзката между Биткойн и акции е нестабилна, така че всяка промяна в по-широкия икономически пейзаж може бързо да разклати нещата.“

В края на миналата седмица председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подготви пазара за намаляване на лихвените проценти през септември, като по време на речта си на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг, заяви, че „възходящите рискове за инфлацията са намалели, а низходящите рискове за заетостта са се увеличили“.

Барбдн обаче смята, че прегръдката на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп към криптовалутите означава, че цената на Биткойна сега е по-тясно свързана с президентските избори в САЩ през ноември, отколкото с технологични акции като Nvidia.