Във време, в което има все по-широк набор от финансови продукти и активи за спестяване – от традиционни до дигитални - финансовата грамотност е задължително умение.

Независимо дали размахваме кредитна карта, или инвестираме в криптовалути, ключът към финансовата свобода се крие в разбирането на правилата на играта. А в новата дигитална епоха това е игра, която се променя по-бързо от всякога.

В края на краищата, в свят, в който дигиталните портфейли могат да растат или да се свиват със скоростта на едно намигване, да знаеш кога да ги държиш и кога да ги продадеш може да се окаже разликата между богатството и разрухата.

“Нашата индустрия е изключително млада, в сравнение с традиционните финанси, и резки корекции на цените не са изключени. В такива моменти е важно да запазим спокойствие, да не се поддаваме на паника, да анализираме ситуацията и да взимаме информирани решения“, казва Веселин Георгиев, мениджър на Binance за България, с когото разговаряме за нагласите към криптовалутите у нас и нивото на финансова култура.

Според нов доклад за криптопазара през 2024 г. над 6% от българите притежават и/или използват криптовалути. Какво е специфично за тези трейдъри?

В тези данни са взети предвид много различни фактори като ончейн транзакциите, потоците към различните централизирани крипто борси и интеракцията на потребителите с децентрализирани приложения. Въпреки че данните са ориентировъчни, спрямо тях можем да кажем, че далеч не сме последни в Европа, а се намираме в средата на класирането по приемане на криптото.

Що се отнася до поведението на крипто потребителите у нас, ние сме по-близо до средния европеец. Гледаме на крипто като инвестиционен инструмент, както и като на средство за съхраняване на стойност.

Експертите, с които сме разговаряли, твърдят обаче, че финансовата грамотност в България е поразяващо ниска. На какво отдавате това?

За съжаление трябва да се съглася. В обществото ни разговорът за личните финанси понякога е тема табу. Това се дължи на ред причини като недостатъчната финансова грамотност на по-възрастното поколение, социо-икономически фактори и сравнително краткия ни опит като капиталистическо общество. Образователната ни система към момента също не предлага адекватно финансово образование, което да е с тенденциите и реалните нужди на подрастващите.

Лъч светлина в тунела дава частната инициатива - съществуват редица курсове за подобряване на финансовата грамотност на българите.

Mислите ли, че традиционното икономическо/финансово висше образование може да бъде полезно в трейдърството с дигитални активи?

Бих казал донякъде. Подобно образование може да постави основите на

разбирането за това как функционират пазарите. Част от тази материя може да бъде полезна за всеки един трейдър, защото крипто пазарите имат прилики с традиционните финанси. Например - те се влияят от макроикономическите фактори, геополитическите събития и други.

От друга страна говорим за една много динамична и постоянно променяща се среда. Тенденциите, които наблюдаваме при дигитални валути днес, вероятно няма да са актуални догодина. Висшето образование трудно може да осигури тази гъвкавост на учебните програми - не само в България, но и където и да е по света. Затова е належащо да възприемем подход на постоянно самообразоване, да правим задълбочено собствено проучване (DYOR), когато инвестираме, и да следим тенденциите ежедневно. Също така е много важно да не залитаме по образователни програми, които рекламират бързо забогатяване. Много по-добре е да отделим време за самообучение и пазарен анализ.

През 2018 г. в София се появи първият Биткойн автомат. Защо според вас тази система не постигна огромен успех и има ли подобни механизми, които биха допринесли за популяризацията на криптото в България?

Биткойн автоматите са важна част от инфраструктурата, когато искаме да получим веднага кеш срещу нашето крипто - подобно на банкоматите за фиатни пари. Но реалността е, че всяка година използването на пари в брой намалява навсякъде по света. Според мен истинската адопция ще дойде, когато повече търговци започнат да приемат крипто директно. Виждаме определено развитие в тази посока в последните години.

От друга страна много хора оценяват и удобството на централизираните крипто борси, които позволяват конвертирането на крипто във фиатна валута, която после можете да изтеглите по собствена банкова сметка.

Каква е успеваемостта на трейдинг ботовете и за какъв тип инвеститори са подходящи?

През последните години забелязвам все повече технологични решения. Всяко едно има своите преимущества и недостатъци спрямо пазарната обстановка. Например spot-grid ботовете се опитват да купуват криптовалути на ниска цена, след което да ги продават на по-висока и в идеалния случай това се повтаря многократно. Това е добро решение, но по-скоро в моменти със силна пазарна волатилност. Ребалансиращите ботове пък се опитват да поддържат портофолиото ви от крипто спрямо предварително зададени критерии.

Най-популярният бот остава този за автоматично инвестиране. При него на равни периоди от време се купува или продава определена от вас криптовалута за сумата, която сте посочили. Това ви позволява да правите автоматично DCA (Dollar cost average) на пазара и е подходящо за хора, които вярват във въпросната дигитална валута в дългосрочен план и не се интересуват толкова от временните колебания на пазара. Можете да увеличите печалбите си, но и да генерирате загуби и дори да изгубите предварително инвестираната сума.

Въпреки всичко трябва да подчертаем, че използването на каквито и да е автоматизирани ботове не елиминира търговския риск. Има възможност да изгубите инвестираните средства, както при всяка друга търговия с активи.

Наблюдава ли се интерес и към алткойни тук?

Разбира се, както навсякъде по света. Алткойните представляват приблизително половината от общата капитализация на криптовалутите - към момента малко над 2 трилиона долара.

Интересът към тях винаги е бил силен, особено в бул маркет. Много от новите участници на пазара решават, че Биткойн вече е твърде скъп за инвестиция и се насочват към алтокойни, в които виждат по-големи шансове за печалби. Разбира се това крие не малки рискове.

На пазара има десетки хиляди алткойни и голяма част от тях може да бъдат неуспешни и инвеститорите да претърпят загуби. Поради това съветваме всеки да направи задълбочено собствено проучване преди да инвестира, да не се поддава на FOMO и да диверсифицира портфолиото си.

В началото на месеца икономически данни от САЩ разклатиха сериозно както фондовите пазари, така и дигиталните валути. Какъв съвет бихте дали на трейдърите при рязки промени в цената на криптото, идващи от макроикономически катализатори.

Крипто не е виртуален свят или метавселена, както обичам да казвам. То е част от финансовата система и макроикономическите и геополитическите събития влияят на поведението на пазарите. Съветът ми към инвеститорите е винаги да са в течение със случващите се икономически процеси в света и да настройват според това инвестиционната си стратегия.

Нашата индустрия е изключително млада, в сравнение с традиционните финанси, и резки корекции на цените не са изключени. В такива моменти е важно да запазим спокойствие, да не се поддаваме на паника, да анализираме ситуацията и да взимаме информирани решения.

Нещо, което начинаещите потребители понякога пропускат е да погледнат голяма картина. Например спад на Биткойн от 65 000 на 60 000 долара може да изглежда притеснителен, но следва да разгледаме и ръста на цената му в по-дългосрочен план. Например преди година 1 Биткойн се търгуваше за около 26 000 долара.

Ether ETF-ите вече са факт. Според някои експерти те могат дори да засенчат борсово търгуваните фондове за Биткойн. Какво е мнението ви за това?

Има съществени разлики между Биткойн и Етериум, които трябва да ни карат да бъде внимателни, когато екстраполираме пазарните динамики. За Биткойн можем да кажем, че наративът за “дигиталното злато” е налице. От друга страна, разбирането за Етериум като дистрибутиран суперкомпютър може да бъде много по-трудно, ако се опитаме да го поставим в едно кратко и убедително изречение.

В момента по-голяма част от BTC (11.7%) бива държана в борсите в сравнение с ETH (10.3%) отчасти поради количествата ETH, които са заключени или стейкнати чрез смарт контракти. За разлика от BTC, Етериум се използва много в DeFi протоколи и други блокчейн приложения, което означава че сериозен дял от съплая му винаги е ангажиран в различни форми на он-чейн дейности.

С повишаването на търсенето, включително и предизвикано от ETF-ите, можем да видим резки ценови движения и по-голяма волатилност, което ще създаде едновременно възможности, но и риск за инвеститорите. Отделно от това роля в тази посока може да изиграе и по-малката пазарна капитализация на Етериум, в сравнение с Биткойн.

Важно е обаче да се отбележи и, че потребителите в САЩ, които купуват ЕTH ETF-и няма да могат да ползват това крипто за стейкване. Тази рестрикция може потенциално да доведе до повече потребители, които предпочитат да държат и стейкват Етер самостоятелно или през борса, отколкото да инвестират през борсово търгувани фондове.

Така или иначе очакваме да видим различно поведение при различните типове инвеститори. Динамиката на стейкването е критична, защото тя определя предлагането на ETH на пазара.

В дългосрочен план, одобрението на SEC на спот Ether ETFи е голямо събитие, което ще се отрази на пазара и стейкинга. Тъй като светът на дигиталните валути постоянно се адаптира, балансът между държането на ETH директно, стейкинга и инвестирането през ЕTF-и ще оформи бъдещето на Етериум екосистемата.