В началото на август както световните акции, така и криптовалутите претърпяха рязка разпродажба, тъй като повишената волатилност и опасенията за рецесия в САЩ изпратиха Биткойн до шестмесечно дъно, а Nasdaq Composite - в зоната на корекциите.

Оттогава насам американските акции възстановиха по-голямата част от загубите си - S&P 500 се търгува на по-малко от 1% от рекордното си затваряне от 16 юли, а Nasdaq излезе от корекция тази седмица.

Въпреки това, представянето на криптовалутите остана сравнително слабо. Към момента на изготвяне на статията в четвъртък биткойнът се търгуваше на цена от около $60,820, което е с близо 20% под рекордния му връх от $73 798, достигнат през март, по данни на Dow Jones Market Data. Все пак той е нараснал с повече от 20%, откакто на 5 август се потопи под $50 000.

Дигиталните валути изостават

Според Брайън Рудик, старши стратег в GSR слабото представяне на биткойн може да се дължи на несигурността около президентските избори в САЩ, тъй като позицията на която и да е от двете потенциални администрации по отношение на дигиталните активи може да окаже съществено влияние върху индустрията.

При положение че социологическите проучвания сочат за напрегната надпревара, „мисля, че криптопазарът се бори с факта, че Доналд Тръмп, който е прокрипто, може да не спечели и че позицията на Камала Харис по отношение на пазара е доста несигурна“, казва Рудик пред MarketWatch.

Орели Бартър, главен изследователски анализатор в Nansen разглежда представянето на биткойна като подобно на акция с висока бета-стойност, което се отнася за акции, които са по-волатилни от по-широкия пазар.

„Сега големият въпрос сред всички инвеститори е дали Фед ще успее да намали лихвите достатъчно рано, за да може икономиката на САЩ да бъде стабилизирана?“ Бартър добавя. „Когато има забавяне на растежа, активите с по-висока бета ще се представят по-зле“.

Бартър също така сравнява последните резултати на водещата криптовалута с тези на акциите с малка пазарна капитализация, които през юли изпревариха колегите си с гигантска позиция в индексите с най-голям марж от десетилетия насам, но се възстановяват бавно след разпродажбата в началото на август.

Какво следва?

Настроенията за поемане на риск в крайна сметка може да обхванат и криптовалутите, отбелязват анализаторите на QCP Capital.

Търговците на фючърси върху федерални фондове са уверени, че Фед ще намали основния си лихвен процент през септември, според данни от инструмента CME FedWatch. Трейдърите очакват това да бъде бичи фактор за биткойна, според Грег Магадини, директор по дериватите в Amberdata.

Изкривяването на опциите за биткойн с краткосрочен срок на валидност изглежда отрицателно, което предполага тенденция към понижение. През септември обаче това ще се обърне в положителна посока, прогнозира Магадини.