Фондовите пазари в САЩ затвориха с повишение в сряда, подновявайки възхода си, след като във вторник прекъснаха най-дългата си победна серия за тази година. Инвеститорите се запознаха с протоколите от последното заседание на Федералния резерв, които показаха, че повечето служители предпочитат намаляване на лихвите през септември, ако инфлацията продължи да се забавя.

S&P 500 нарасна с около 0,4%, докато технологичният Nasdaq Composite спечели близо 0,6%. Dow Jones Industrial Average се повиши с около 0,1%.

Акциите се готвят за възстановяване след разпродажбите в началото на август, тъй като вниманието се засилва върху пазара на труда като фактор при определянето на политиката на Фед, като се има предвид, че инфлацията изглежда затихва.

В протокола от заседанието на централната банка, който беше акцентът на следобедната сесия, се казва, че „огромното мнозинство“ от банкерите са заявили, че „вероятно ще бъде подходящо да се облекчи политиката на следващото заседание“, ако данните за инфлацията продължат да се смекчават.

По-рано в сряда нови данни показаха, че към март 2024 г. в американската икономика са били заети 818 000 души по-малко, отколкото първоначално бе съобщено през март. На този фон икономистите посочват, че актуализираните данни все още отразяват пазар на труда, който се смекчава, но не се “влошава бързо“.

Инвеститорите все още до голяма степен действат предпазливо преди появата на Джером Пауъл на симпозиума в Джаксън Хоул в петък. Очакванията за намаляване на лихвените проценти през септември са високи и коментарите му ще бъдат внимателно следени за признаци, че се обсъжда намаление с 0,5%.

При корпорациите тримесечните отчети на Target и Macy's хвърлиха светлина върху сектора на търговията на дребно и потребителите преди камбаната. Акциите на Target скочиха, след като приходите им надхвърлиха целите на Wall Street, но теззи на Macy's потънаха, тъй като търговецът на дребно отчете спад в продажбите. Акциите на Target се повишиха с повече от 11%, докато тези на Macy's спаднаха с почти 13%.

Отвъд океана водещите европейски фондови пазари търговската сесия с повишения на основните си индекси. Във Франкфурт DAX се повиши с 0,5%, парижкият CAC 40 прибави 0,52%, а лондонският FTSE 100 нарасна с 0,12%.

Общоевропейският Stoxx 600 се увеличи с 0,33%. В европа най-добре се представиха акциите на автомобилните компании. Те нараснаха за седма поредна борсова сесия.