Когато икономическият цикъл се обръща, най-големите двигатели на фондовите пазари се променят. Може би очевидно твърдение. Но сегашното възстановяване се води от същата шепа технологични победители, които доминират както във възвръщаемостта, така и в пазарния наратив от 2023 г. насам. И докато тези условия не се променят, короната остава при изкуствения интелект.

В доклад до клиентите си от понеделник стратезите на Bank of America, ръководени от Майкъл Хартнет, разглеждат 10-те най-големи компании в света в четири различни момента през този век - март 2000 г., ноември 2007 г., март 2009 г. и ноември 2021 г. - плюс края на юли тази година.

Тези дати представляват съответно: върха на пазара преди технологичния срив, пика преди финансовата криза, дъното на финансовата криза и върховете, достигнати след пандемията. И днес световните акции се търгуват на принципно рекордни нива, посочва Yahoo Finance.

В това упражнение BofA извежда две ключови характеристики на всеки пазар, които винаги си струва да се имат предвид от инвеститорите - композиция и концентрация.

Що се отнася до първата, инвеститорите трябва да помнят, че имената, които смятаме за пазарни лидери, винаги се променят. И когато цикълът наистина се промени, водещите играчи също ще се променят.

Microsoft например е единствената компания, която се нарежда сред 10-те най-големи предприятия в света във всеки един от тези контролни пунктове през последните близо 25 години.

Yahoo Finance прави аналог за този доклад, припомняйки за упражнението, което Уорън Бъфет е направил в началото на годишната среща на Berkshire Hathaway през 2021 г., когато е разгледал как са се променили 20-те най-големи компании в света през предходните 30 години.

„Това е напомняне за това какви необикновени неща могат да се случат“, казва Бъфет още през 2021 г. „Светът може да се промени, и то по много, много драматичен начин“.

От 2009 г. насам сред 10-те най-големи компании в света е имало промяна от 90%. Преди петнадесет години в топ 10 има четири компании от Китай. Днес няма нито една.

Apple, която в момента е най-голямата компания в света, не се появи в класацията на BofA до нейното издание през 2021 г. (През 2014 г. Apple беше най-голямата компания в света; към 2018 г. тя стана първата американска компания, чиято пазарна стойност надхвърли 1 трилион долара).

Разбира се, ако BofA бе избрала междинна дата между 2009 г. и 2021 г. - където фигурира и най-високата стойност на фондовия пазар в САЩ през лятото на 2015 г., която не е надмината в продължение на една година - списъкът нямаше да бъде толкова драматично различен, посочва Yahoo. В класацията щяха да присъстват Apple, Microsoft и Alphabet. Но все пак това щяха да са единствените три компании, които се задържат в класацията.

Концентрацията на фондовия пазар също се е променила драстично с течение на времето. През 2009 г. на 10-те най-големи компании в света съставляваха около 10% от глобалната пазарна капитализация, а днес това съотношение е близо 25%.

Ако погледнем към 2000, 2007 и 2021 г. обаче, концентрацията изглежда подобна - макар и все още по-малко екстремна - отколкото днес. На 10-те най-големи компании в света се падат съответно 17%, 11,6% и 21,2% от световния пазар през всяка от тези години. Така че фондовият пазар не само е станал значително по-технологичен и ориентиран към САЩ, но и по-концентриран.

Дали инвеститорът вижда тези минали и настоящи състояния на играта като добри, лоши или безразлични, е това, което прави един пазар. Числата просто ни показват какво е положението.

Но фактът, че през последния четвърт век само Microsoft е запазил мястото си на върха, предлага сценарии за това какво е най-вероятно да се случи през следващите 25 години.