Сладкото рали на фондовите пазари в САЩ от последната седмица приключи във вторник, като и трите основни американски индекса завършиха деня на червено.

Пазарите си взеха почивка, прекъсвайки най-дългото си рали през тази година, докато фокусът се измества към речта на председателя на Фед Пауъл в Джаксън Хоул по-късно тази седмица.

Nasdaq Composite загуби 0,3%, докато S&P 500 се понижи с 0,2%. Индустриалният индекс Dow Jones спадна с 0,2%, или 62 пункта. Това прекъсна серията от осем печеливши търговски дни както за S&P 500, така и за Nasdaq.

Доставчикът на услуги за киберсигурност Palo Alto Networks беше най-добре представилият се в S&P 500: акциите му скочиха със 7,2%, след като компанията отчете по-добри от очакваните резултати. Акциите на Eli Lilly поскъпнаха с 3,1%, тъй като фармацевтичната компания сподели резултати от проучване, показващи, че нейното лекарство срещу затлъстяване Zepbound значително намалява риска от диабет тип 2.

Акциите на Insulet, компания за медицински изделия, която продава преносими устройства за доставяне на инсулин на пациенти с диабет, спаднаха с 6,9%, което я превърна в компанията с най-лош ден в S&P 500.

Инвеститорите ще следят внимателно и очакваните годишни ревизии от Бюрото за трудова статистика в САЩ (BLS) в сряда, които могат да окажат сериозно влияние върху фондовите пазари.

Американските акции се завърнаха силно от разгрома в началото на август, тъй като последните икономически данни подкрепиха аргументите, че централната банка трябва да започне да понижава лихвените проценти по-рано - а може би и повече - отколкото се смяташе досега.

Уолстрийт очаква Пауъл да подготви почвата за намаляване на лихвите през септември.Това се дължи малко или много на предпазливите, но гълъбови забележки в петък, които дойдоха след като няколко служители на Фед вече дадоха благословията си за облекчаване. Дебатът сега е по-скоро за това дали е възможно намаление с 0,5%, и каква роля ще изиграят предстоящите данни за труда при вземането на това решение.

На корпоративния фронт в САЩ акциите на Lowe's се понижиха, след като компанията намали прогнозите си за годишната печалба и продажбите в тримесечните си отчети. Търговецът на дребно се присъедини към конкурента си Home Depot, който сигнализира за спад при потребителското търсене.

При суровините златото възобнови ралито си, като се изкачи над $2520 за тройунция и достигна нов-пореден рекорден връх. Цената на метала се е повишила с над 20% досега през тази година, тъй като геополитическите конфликти и перспективите за намаляване на лихвените проценти засилват привлекателността на сигурния актив.