През 80-те години на миналия век изследователи идентифицират хормон в човешките черва, наречен GLP-1, който освобождава инсулин, контролиращ нивата на кръвната захар. Това откритие в крайна сметка поставя началото на нов клас лекарства за диабет, известни като GLP-1 рецепторни агонисти, първото от които е одобрено през 2005 г.

Медикаментите не само поддържат кръвната захар под контрол. Любопитното е, че те също така потискат апетита и някои хора, които ги приемат, отслабват. Това откритие накара Американската администрация по храните и лекарствата да одобри първото GLP-1 лекарство за отслабване през 2014 г.

Наречен лираглутид и продаван под търговската марка Saxenda, ежеседмичният инжекционен препарат довежда до намаляване на телесното тегло средно с близо 3% при участниците в изпитателния период.

По това време Novo Nordisk, производителят на Saxenda, вече работи върху по-добър GLP-1. Новото лекарство, семаглутид, е одобрено за първи път за диабет през 2017 г. под търговското наименование Ozempic, а след това през 2021 г. за отслабване като Wegovy.

При тестовете участниците, които са получавали Wegovy, са загубили около 15% от първоначалното си телесно тегло - пълна промяна на играта.

Горещо по петите на семаглутид е тирзепатид на Eli Lilly, одобрен като Mounjaro през 2022 г. за диабет и като Zepbound през 2023 г. за контрол на теглото. При проучванията на Zepbound пациентите, приемащи най-високата доза, са загубили около 21% от теглото си. При сравнение на Wegovy и Zepbound, публикувано по-рано този месец, е установено, че Zepbound е по-вероятно да доведе до значителна загуба на килограми.

Тези лекарства стават все по-популярни, в резултат на това са и в недостиг, бидейки изключително печеливши за компаниите, които ги произвеждат. Успехът им е предизвикал лудост сред фармацевтичните компании, които търсят следващия медикамент за отслабване. Изследователите се надпреварват да разработват нови лекарства срещу затлъстяване, които да са по-ефективни, по-удобни или да предизвикват по-малко странични ефекти от тези, които в момента се предлагат на пазара. Изброените медикаменти могат да предизвикат гадене, главоболие и други неприятни ефекти, които карат някои хора да спрат да ги приемат.

Те имат и други недостатъци. В Съединените щати те често струват повече от 1000 долара месечно и невинаги се покриват от застраховката. Медикаментите трябва да се инжектират под кожата веднъж седмично. И докато повечето хора, които продължават да ги приемат, виждат положителни резултати, други не отслабват много. Да не говорим, че постоянният недостиг на GLP-1 затруднява пациентите да започнат и приемат според предписанията, посочва Wired.

Наличието на повече лекарства на пазара би означавало по-голям избор за пациентите - и по-големи печалби за компаниите, които ги продават.

Семаглутид и тирзепатид действат, като активират GLP-1 рецепторите в панкреаса, за да стимулират производството на инсулин, който помага за контролиране на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Тези лекарства също така забавят изпразването на стомаха и взаимодействат с GLP-1 рецепторите в мозъка, за да потиснат глада. В резултат на това хората са склонни да ядат по-малко и по-рядко да изпитват глад, докато ги приемат.

Възможно е тирзепатидът да е малко по-ефективен, тъй като е двоен рецепторен агонист. В допълнение към GLP-1 той активира и рецепторите на GIP, друг хормон, участващ в регулирането на кръвната захар и апетита. Той все още не е добре проучен и не е ясно дали добавянето му води до загубата на тегло или тирзепатидът просто е по-добър в активирането на GLP-1.

Това не е попречило на фармацевтичните компании да го преследват като цел. Viking Pharmaceuticals също разработва лекарство, което активира както GLP-1, така и GIP рецепторите.

Компанията от Сан Диего тества както инжекционна форма, така и версия на таблетки. При изпитание на инжекционната версия участниците губят близо 15% от теглото си за 13 седмици.

Публикуваните през март данни показват, че хората, които са приемали ежедневната версия на таблетките на Viking, са понижили тежестта си само с 5% за един месец.

Novo Nordisk, Eli Lilly и Pfizer работят върху собствени GLP-1 таблетки. Някои пациенти могат да предпочетат приема на ежедневни хапчета пред седмичната инжекция. Таблетките са и по-лесни за производство от инжекционните писалки, използвани за прилагане на Wegovy и Zepbound, които трябва да се съхраняват в хладилник.

Междувременно Amgen смята, че по-рядко приеманите лекарства биха могли да бъдат удобни за някои пациенти. Компанията работи върху инжекционно лекарство, наречено MariTide, което ще се прилага само веднъж месечно. Медикаментът също е насочен към GLP-1 и GIP, но вместо да стимулира GIP рецепторите, MariTide ги блокира. Не е напълно ясно защо както стимулирането, така и блокирането на тези рецептори насърчава загубата на тегло.

Eli Lilly се надява да създаде още по-мощно лекарство от Zepbound, като добави трети механизъм. Компанията работи върху изследвано лекарство, наречено ретатрутид, което е насочено към рецепторите за GLP-1, GIP и глюкагон, последният от които може да помогне за разграждането на мастните депа.

В данните от тестовете, публикувани миналата година и разследвани от Wired, ретатрутидът е помогнал на хората да свалят повече от 17% от телесното си тегло, стигайки дори 41 килограма при пациент, след 24 седмици. След 48 седмици участниците са свалили средно 24% от телесното си тегло, или около 58 килограма - повече от всяко друго лекарство на пазара.

"Досега не сме виждали подобни резултати в проучване с продължителност по-малко от една година с медикамент срещу затлъстяване", заяви Аня Ястребова, ендокринолог и специалист по теглото в Йейлското училище по медицина, по време на пресконференция миналата година на Американската диабетна асоциация.

Други компании разработват лекарства с различни цели, които биха могли да се използват самостоятелно или в комбинация с GLP-1. Една от тях, базираната в Дания Zealand Pharma, тества инжекционен медикамент, наречен петрелинтид, което имитира хормона амилин, произвеждан в панкреаса и отделян заедно с инсулина след хранене. Амилинът намалява количеството храна, което хората консумират, като сигнализира на мозъка за чувство на ситост.

През юни Zealand публикува положителни данни от ранно проучване, които показват, че висока доза от лекарството е помогнала на хората да загубят почти 9% от теглото си за 16 седмици. Дейвид Кендал, главен медицински директор в Zealand Pharma, смята, че са необходими алтернативи на GLP-1, тъй като някои хора не реагират добре на тях и губят сравнително малко тегло.

Пациентите, приемащи GLP-1 лекарства, могат също така да достигнат до фаза, при която загубата на тегло се забавя или спира изцяло.

Кендал смята, че лекарството на Zealand може да има и по-малко странични ефекти от сегашните GLP-1 лекарства. Само един от 48-те участници се отказва от тестването поради гадене и повръщане. Никой друг участник не е съобщил за подобни симптоми. Но лекарството ще трябва да бъде подложено на по-големи изпитвания, за да се оцени ефектът му при по-големи групи хора.

"Novo и Lilly промениха играта", казва пред Wired Кендъл. "Преди това терапиите за намаляване на теглото не бяха много ефективни. Сега, когато показахме, че медикаментите на хормонална основа могат да бъдат толкова ефективни, мисля, че това промени гледната точка на света, че лечението на затлъстяването не е загубена битка."