Американските пазари на акции исторически се покачват около годишния симпозиум за икономическа политика на Федералния резерв в Джаксън Хоул. Събитието за 2024 г. се провежда тази седмица и ще бъде наблюдавано отблизо от инвеститорите в петък, когато председателят на Фед Джером Пауъл трябва да изнесе своята реч.

В понеделник широкият индекс S&P 500 затвори с 0,97% нагоре, Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,58%, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,39%.

S&P 500 има средна възвръщаемост от 0,9% за двуседмичния период преди и след срещата в Джаксън Хоул от 2010 г. насам, според данните на DataTrek.

Анализаторите определят 2022 г., когато S&P 500 отбеляза голям спад по времето на Джаксън Хоул, като нетипична година предвид агресивната парична политика на Фед, насочена към укротяване на високата инфлация с поредица от повишения на лихвените проценти.

Речта на Пауъл през 2022 г. в Джаксън Хоул „изненада пазарите“, тъй като той сигнализира, че Фед ще направи всичко необходимо, за да намали инфлацията в САЩ, припомня съоснователят на DataTrek Никълъс Колас, цитиран от MarketWatch. Пауъл предупреди тогава, че по-високите ставки вероятно ще доведат до „известна болка за домакинствата и бизнеса“, тъй като затягането на паричната политика от Фед вероятно ще забави растежа и ще смекчи пазара на труда.

Сега инвеститорите очакват намаляване на лихвените проценти от Фед, тъй като инфлацията в САЩ спада значително.

„Пазарните очаквания за намаляване на лихвените проценти от Фед по-късно тази година са много високи“, посочва Колас. „Пауъл трябва да е достатъчно успокояващ по темата този петък, за да видим типичния „Jackson Hole Drift“ през следващите 2 седмици“, добавя анализаторът.

S&P 500 отбеляза силно покачване миналата седмица, завършвайки в петък с 2% под рекордния си връх при затваряне на 16 юли, според пазарните данни на Dow Jones. Фондовият пазар в САЩ се възстанови, след като притесненията относно по-слабия от очакваното доклад за работните места по-рано този месец предизвикаха разпродажби.

Междувременно компаниите не изглеждат толкова притеснени от рецесия в близко бъдеще, поне ако се съди по последните им отчети за печалбите, според DataTrek.

6% от компаниите от S&P 500 са споменали думата „рецесия“ по време на разговорите си с инвеститори и анализатори относно резултатите за печалбите си за второто тримесечие, което е „доста ниско“ ниво, според Колас.

„Това не е толкова икономическо наблюдение, колкото сигнал, че корпоративните ръководства остават уверени в краткосрочните печалби на своите компании“, добавя експертът. „Ако имаше някаква нужда от извинение за пропуснати печалби или понижени бъдещи цели, със сигурност щяхме да чуваме повече за задаваща се рецесия“, обобщава той.

За разлика от това, при „пандемичната рецесия“ през първото тримесечие на 2020 г. 42% от компаниите от S&P 500 са споменавали „рецесия“ в докладите си пред инвеститорите за този период, според DataTrek.

По време на „техническата рецесия“ в САЩ през първата половина на 2022 г., когато брутният вътрешен продукт на САЩ се влоши за две поредни тримесечия, споменаванията на „рецесия“ достигат своя връх от 47% през второто тримесечие на същата година, показват данните на DataTrek.

Споменаването на думата остава повишено до края на 2022 г., въпреки че икономиката на САЩ „очевидно не преживява“ рецесия, казва Колас. Той отбеляза, че рецесията представлява „значителен спад в икономическата активност, който продължава повече от няколко месеца и се разпространява в цялата икономика“.

Преди речта на Пауъл, в четвъртък инвеститорите ще получат данни за производствения сектор и сектора на услугите в САЩ за този месец. Същия ден ще бъдат публикувани седмични данни за първоначалните молби за безработица в САЩ.

„Докладът за молбите за безработица от миналия четвъртък увери пазарите, че търсенето на работна ръка в САЩ остава стабилно, така че Пауъл може да се облегне на уверено послание за американската икономика“, казва Колас.