Потопът от данни за най-голямата икономика в света от изминалата седмица остави след себе си няколко различни впечатления: инфлацията в САЩ се движи надолу, пазарът на труда изглежда е добре, няма критични сигнали за рецесия въпреки постоянно съществуващия потенциал за значително забавяне .

Това е фонът, на който членовете на Федералния резерв се насочват към следващата си среща в средата на септември.

Преди това предстои годишното събитие на централната банка в Джаксън Хоул, Уайоминг, което ще завърши с реч на председателя на Фед Джером Пауъл. Очаква се той поне да скицира вероятния курс занапред, като инвеститорите очакват да даде малко по-ясен отговор на въпроса колко бързо и агресивно трябва да бъдат намалени лихвените проценти, когато нивото на инфлацията намалява и след като централните банкери на САЩ понесоха порой от забележки, че са закъснели с разхлабването на паричната политика.

Да си припомним какво научиха инвеститорите на фондовите, дълговите и стоковите пазари при последния интензивен кръг от данни за американската икономика.

Увеличението на потребителските цени се забавя до най-слабия си темп от повече от три години, цените на едро почти не са се увеличили през юли, разходите се оказват много по-устойчиви от очакваното, а съкращенията на работни места след кратък скок преди няколко седмици, са близо до дългосрочната си тенденция.

Разбира се, не всички новини са добри. Жилищното строителство остава слаба точка в икономиката и изглежда се влошава, ако се съди по това, че новите строежи и разрешителните за тях достигат четиригодишно дъно през юли. Заплатите растат, но само с 0,7% по-бързо от инфлацията. И ако търсим признаци за устойчива инфлация, тя се проявява при вноса, където годишният темп на увеличение на цените достига най-високото си ниво от декември 2022 г., макар и само с 1,6%.

Готови за облекчаване?

Въпреки смесените данни играчите на пазарите до голяма степен смятат, че Фед може - и трябва - да започне да намалява лихвените проценти следващия месец.

„Това не е точна наука. Вероятно е толкова форма на изкуство, колкото и наука“, казва пред CNBC Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial. Колкото повече чака Фед обаче, толкова повече проблеми ще има. Тези проблеми ще са различни, но ще ги има, допълва експертът.

Пазарните прогнози в петък следобед сочеха убедителни залози за намаление на лихвите от 25 базисни пункта през септември, според показателя FedWatch на CME Group. Оттам нататък трейдърите виждат друго подобно движение през ноември и декември, като окончателното съкращаване на лихвите в САЩ тази година вероятно ще бъде половин пункт.

Най-голямото безпокойство сега е, че Федералният резерв се насочва към разхлабване, защото иска да приземи икономиката меко, бидейки принуден - т.е., предвиждайки възникване на кратер на пазара на труда или някаква друга криза.

„Пазарът иска разхлабването да бъде съизмеримо със спадащата инфлация, а не със спешно от намаляване на лихвите“, коментира Кросби. „Основният страх е свързан с вероятността за рецесия, и то не плитка, а дълбока, която напълно променя уравнението“, допълва той пред CNBC.

Бившият заместник-председател на Фед Ричард Кларида, който се самоопределя като „преходен член на екипа“, смята, че най-вероятният път сега е намаление с четвърт пункт през септември.

Въпреки това, той също прогнозира, че августовският отчет за пазара на труда в неселскостопанския сектор, който трябва да бъде представен в началото на септември, ще има огромно въздействие.

Не всички инвеститори са сигурни в понижаването на лихвите

Въпреки нарастващия акцент върху картината на работните места, за Пауъл и другите членове на Фед все още е рано да обявят пълна победа над инфлацията. Има основателна причина за това, според Комал Шри-Кумар, ръководител на Sri-Kumar Global Strategies.

Въпреки че общите стойности на инфлацията се понижават, разходите, свързани с жилищата, продължават да се противопоставят на очакванията. Силният ръст от 1% в разходите на дребно през юли предполага, че потребителите издържат на високите лихвени проценти, което само по себе си е инфлационна тенденция.

По думите на Шри-Кумар съкращаването на лихвите идва, когато инфлацията е под целта. Втората причина за разхлабване на паричната политика е слабостта на икономиката.

„Къде е тя обаче?“, коментира Шри-Кумар пред CNBC. „Не мисля, че има признаци на слабост в икономиката. Няма и признаци на контролирана инфлация и никакъв сигнал за Фед да смени фокуса“, добавя експертът.

Въпреки това той очаква Джером Пауъл да даде силен сигнал, че предстои по-малко рестриктивна политика, отбелязвайки: „Голямото рали на пазара не трябва да чака до 18 септември. То вече е започнало и Пауъл може да му даде още един стимул с речта си в Джаксън Хоул.“