Американският пазар на акции се повиши в петък, завършвайки най-добрата си седмица за годината в главозамайващ обрат, който се противопостави на скорошните опасения относно нарастващите рискове от рецесия в САЩ.

Подкрепен от изненадваща поредица от обнадеждаващи икономически доклади, широкият индекс S&P 500 нарасна с 3,9% тази седмица. Dow Jones Industrial Average се покачи с 2,9%, а Nasdaq Composite напредна с 5,3%.

Това е най-голямото седмично увеличение за всеки от основните индекси от миналия ноември, отбелязва The Wall Street Journal.

Търговската сесия в петък беше приглушена, като S&P 500, Dow и Nasdaq Composite спечелиха по 0,2%. Индексите обаче успяха да запазят инерцията си от предходните няколко дни. Ралито започна във вторник в отговор на данните, които показаха, че цените на едро в САЩ са се повишили по-малко от очакваното миналия месец.

Печалбите на Уолстрийт се увеличиха в сряда, след като данните за индекса на потребителските цени също показаха охлаждане на инфлацията и отново скочиха в четвъртък след по-добри от очакваното доклади за продажбите на дребно и молбите за безработица.

Като цяло, наборът от добри данни значително облекчи тревогите относно икономическите перспективи, които бяха подхранени преди две седмици от изненадващо слабия доклад за работните места през юли.

Резултат от последните солидни икономически данни е, че инвеститорите намаляват залозите, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти с повече от половин процентен пункт на следващото си заседание на 17-18 септември.

Трейдърите все още смятат, че Фед ще намали лихвите с поне една четвърт процентен пункт, което би било първото облекчаващо действие на централната банка на САЩ, откакто повиши лихвите до 20-годишен връх през юли 2023 г. Сега обаче те виждат само приблизително 25% шанс за по-голямо намаление - спад от около 50% седмица по-рано.

Тази промяна имаше смесени последици за пазара на облигации, като инвеститорите се разтовариха от краткосрочните държавни облигации, но купиха повече дългосрочни като възможно хеджиране срещу нов спад на акциите, отбелязва WSJ.

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации на САЩ се установи на 4,064% в петък спрямо 4,054% седмица по-рано, според Tradeweb. Доходността на 10-годишните се понижи с 0,051 процентни пункта до 3,891%.

Водещите фондови борси в Европа също закриха петъчната сесия с повишение, с изключение на лондонският индекс FTSE 100, който отстъпи с 0,43%.

Във Франкфурт DAX нарасна с 0,77%, а парижкият CAC 40 се покачи с 0,35%.

Общоевропейският Stoxx 600 напредна с 0,31%, записвайки седмична печалба от 2,4%.

Starbucks, Trump Media, Victoria’s Secret и още акции, които определиха седмицата

Акциите на веригата Starbucks скочиха с 25% във вторник след новината за внезапна промяна в ръководството. Компанията съобщи, че е изпрала главният изпълнителен директор на Chipotle Mexican Grill Брайън Никъл като следващ лидер. Никъл трябва да поеме поста на 9 септември.

Сегашният шеф на Starbucks Лаксман Нарасимхан прекара около 16 месеца на лидерския пост, наследявайки Хауърд Шулц, който публично критикува начина, по който Нарасимхан и други ръководители управляват веригата.

Акциите на Victoria's Secret напреднаха с 16% в сряда след като компанията нае нов главен изпълнителен директор от конкурентната марка на Риана.

Търговецът назначи Хилъри Сюпър - бивш лидер на Savage X Fenty - за свой следващ главен изпълнителен директор, след като Мартин Уотърс се оттегли от ролята след три години управление.

Главният финансов директор Тимъти Джонсън ще служи като временен главен изпълнителен директор, докато назначението на Сюпър влезе в сила на 9 септември.

Акциите на Walmart спечелиха 6,6% в четвъртък, затваряйки на рекордно ниво, след като търговската верига заяви, че не вижда никакво забавяне на потребителските разходи на фона на опасенията от рецесия.

Най-големият търговец на дребно в САЩ отчете силни тримесечни продажби и повиши целите си за продажби и печалба за остатъка от фискалната година.

Акциите на Ulta Beauty скочиха с 11% в четвъртък, след новината, че Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е придобил дял от около 260 милиона долара в компанията през второто тримесечие.

Операторът на магазини за козметика е победител в сектора на красотата със стабилния си ръст на приходите и силен пазарен дял.

Акциите на Cisco сe покачиха с 6,8% в четвъртък, след като компанията за мрежово оборудване заяви, че планира да намали работната си сила със 7%, или около 6000 души, и обяви по-добро от очакваното тримесечие.

Cisco посочи необходимостта от намаляване на разходите с цел инвестиране в области на растеж, включително изкуствен интелект, облачни услуги и киберсигурност.

Междувременно резултатите на компанията за четвъртото фискално тримесечие надминаха очакванията за приходи и печалби.

Акциите на Trump Media паднаха с 3,6% във вторник след завръщането на Доналд Тръмп в конкурентната платформа X, което натежа на компанията майка на неговата социална мрежа Truth Social.

В понеделник Тръмп публикува в X за първи път от близо година. По-късно същия ден Тръмп и собственикът на платформата Илон Мъск се появиха заедно в услугата за стрийминг на живо на X - Spaces. Това кара много анализатори да поставят под съмнение бизнес перспективите на Truth Social.