Еврото и фондовите пазари в Европа се повишиха след публикуването на данните за инфлацията през юли в САЩ. Нейната стойност се понижи до 2,9% на годишна база, което е спад спрямо предходния месец и ниво под очакваните 3%.

В съчетание с по-хладния от очакваното индекс на цените на производител (PPI), инвеститорите смятат, че данните са затвърдили аргументите за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) през септември.

Пазарите вече дори оценяват възможността за по-дълбоко намаление с 0,5 процентни пункта, отбелязва Euronews.

Еврото отчита нов връх за годината

След оповестяването на данните за инфлацията в САЩ еврото се повиши над 1,1 спрямо щатския долар - най-високото ниво, наблюдавано от януари.

От края на юни двойката евро/долар нарасна с 3% поради омекотения щатски долар. Индексът на щатския долар, който измерва стойността спрямо кошница от чуждестранни валути, спадна до четиримесечно дъно.

Тъй като се очаква Фед да започне намаляването на лихвените проценти от септември, световните централни банки вероятно ще се впуснат в надпревара за понижаване на лихвените проценти, което може да доведе до валутна война.

Еврото се засили значително и спрямо британския паунд, след като Обединеното кралство публикува по-хладни от очакваното данни за инфлацията през юли.

Двойката евро/паунд поскъпна с 0,44% до малко под 0,86, достигайки едноседмичен връх в сряда, докато паундът се понижи на фона на нарастващи очаквания, че Английската централна банка ще намали лихвените проценти.

През август еврото също поскъпна с 2% спрямо паунда, тъй като се възприемаше като сигурна валута по време на глобалните сътресения в началото на месеца.

И докато все повече централни банки се присъединяват към тенденцията за намаляване на лихвените проценти, заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) през следващия месец ще бъде внимателно наблюдавано.

Официален представител на институцията сигнализира за допълнителни две понижения през септември и ноември. През юли обаче инфлацията в еврозоната показа признаци на съживяване, което усложни перспективите на ЕЦБ за намаляване на лихвите.

Европейските пазари се покачват на фона на рисковите настроения

Европейските фондови пазари се повишиха на фона на широкообхватно рали след публикуването на данните за инфлацията в САЩ, като фючърсите сочат по-високо отваряне в Европа.

На световните пазари преобладаваха нагласи за повишаване на риска, тъй като очакванията за по-ниски лихвени проценти се очаква да стимулират икономическия растеж и оценките на компаниите.

Индексът Euro Stoxx 600 се повиши с 0,43% до 504,11 пункта, достигайки почти двуседмичен връх, воден от сектора на пътуванията и свободното време, който отбеляза 3% ръст - най-големият еднодневен. Другите регионални пазари също отбелязаха напредък, като DAX се повиши с 0,41%, а CAC 40 - с 0,79%.

Европейските пазари възстановиха по-голямата част от загубите, понесени по време на сътресенията в началото на август. Инвестиционните нагласи се подобриха през изминалата седмица, подхранвани от изкупуването на дипове и нарастващите очаквания, че централните банки ще ускорят намаляването на лихвените проценти.

Повишенията бяха допълнително подкрепени от силните тримесечни резултати на UBS, след като акциите на швейцарската банка скочиха с 5,3% при отчитането на печалба, която надхвърли два пъти пазарните очаквания. Финансовият сектор нарасна с 1,4%.

В допълнение, лондонските фондови пазари увеличиха печалбите си за четвърта сесия след публикуването на слаби данни за инфлацията в Обединеното кралство. Индексът FTSE 100 се повиши с 0,6%, воден от 3,4% скок в сектора на строителите на жилища, който е чувствителен към лихвените проценти.

В краткосрочен план европейските фондови пазари може да продължат да се възползват от глобалния попътен вятър на фона на оптимизма около намаляването на лихвените проценти от централните банки.

Въпреки това смекчаването на икономическите данни в САЩ, забавянето на растежа в Китай и продължаващите военни конфликти в Близкия изток и Украйна вероятно ще поддържат нестабилна среда в световната икономика, което има риск да доведе до колебания на пазарите.