В условията на сътресения на световните пазари, еврото отбелязва рязко поскъпване и започва да разглежда като все по-сигурба валута.

В понеделник обменният курс спрямо щатския долар скочи до 1,1 - най-високото му равнище от януари, преди да отстъпи до малко над 1,09 във вторник.

Тези движения отразяват глобалните нагласи: обстановката, при която рискът не се понижава, стимулира еврото по време на срива на фондовите пазари, докато нагласите за повишаване на риска оказаха натиск за понижаване след облекчителното рали.

Въпреки това, еврото може да бъде подложено на допълнителен възходящ натиск предвид преобладаващата глобална тенденция, отбелязва Euronews.

Еврото възвръща статута си на сигурна валута

В исторически план еврото се счита за сигурно място за парите на инвеститорите поради високата си ликвидност, статута на основна резервна валута, солидната икономика на еврозоната и стабилната политика на Европейската централна банка.

Възможно е обаче това възприятие да е било подкопано от войната в Украйна, вялите икономически перспективи и неотдавнашните политически сътресения.

На този фон обаче, еврозоната остава важна част от световната икономика, а еврото връща статута си на сигурно убежище в условията на пазарни сътресения, породени от рязкото поскъпване на японската йена и резкия спад на фондовите пазари в САЩ.

Пазарната волатилност вероятно ще се запази

Въпреки широкото възстановяване на световните пазари, волатилността може да се запази, тъй като фундаменталните условия остават непроменени. Това може допълнително да подкрепи еврото като сигурен актив.

Скорошните интензивни разпродажби на капиталовите пазари бяха предизвикани от рязкото засилване на японската йена след повишаването на лихвените проценти от Японската централна банка миналата седмица. Валутните търговци развързваха "carry trades", което доведе до обрат в курса на йената и спад на щатския долар.

Валутната "carry trade" търговия включва заемане на средства във валута с нисък лихвен процент и инвестиране в такава с по-висок лихвен процент, като целта е да се извлече печалба от лихвения диференциал.

Инвеститорите заемаха йени при по-ниски лихвени проценти, за да финансират акции, така че обратът в курса допринесе за разпродажбата на световния фондов пазар.

Твърде рано е да се заключи, че волатилността е приключила.

Очаква се BOJ да продължи затягането на паричната си политика не само чрез повишаване на лихвените проценти, но и чрез намаляване на покупките на облигации. Това вероятно ще доведе до по-нататъшно репатриране на йени, тъй като много японски предприятия, обременени с голям дълг, ще трябва да изплащат заемите си.

Тази тенденция може да продължи да оказва натиск върху щатския долар и да стимулира еврото, както и върху валути, които са по-малко засегнати от глобалните тенденции, като австралийския и новозеландския долар.

На фокус е следващото заседание на ЕЦБ

Не само глобалните тенденции, но и пътят на ЕЦБ по отношение на лихвените проценти са ключови фактори, които оказват влияние върху движението на еврото.

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до 2,6% през юли спрямо 2,5% през предходния месец, което отслаби очакванията за второ понижение на лихвения процент от ЕЦБ през септември.

Признаците за икономическо възстановяване в еврозоната могат да привлекат и приток на капитали, тъй като инвеститорите търсят стабилност.

За разлика от тях широко разпространено е очакването Федералният резерв на САЩ да започне да намалява лихвените проценти през септември, тъй като се засилват опасенията от рецесия на фона на последните смекчени икономически данни в страната.

Пазарните участници очакват, че сътресенията също ще подтикнат Фед да осъществи три понижения на лихвените проценти тази година, което ще доведе до по-нататъшен спад на щатския долар.

В резултат на това поевтиняването му и отстъплението на фондовия пазар в САЩ може допълнително да затвърдят статута на еврото като сигурна валута, допълва Euronews.